У Скупштини АПВ одржан Стручни скуп Института за јавно здравље Војводине

Нови Сад , 09. децембар 2010.
-A A +AУ Скупштини АПВ одржан Стручни скуп Института за јавно здравље Војводине.

Нови Сад , 09. децембар 2010. .

Нови Сад, 9. децембар  - У Скупштини АПВојводине данас је под покровитељством Покрајинског секретаријата за здравствоодржан Стручни скуп поводом обележавања 90. година постојања и успешног рада Институтаза јавно здравље Војводине. На скупу је одржано низ стручних презентација ораду Института у области микробиологије, епидемиологије, хигијене, социјалнемедицине и заштите животне средине, а представљене су и потребне мере иактивности у јавном здрављу са циљем да се унапреди здравље становништваВојводине. Стручни скуп Института за јавно здравље Војводинесвечано је отворила потпредседница Скупштине АП Војводине проф. др БраниславаБелић, а присутнима су се обратили и Покрајински секретар за здравство др АтилаЧенгери, Покрајински секретар за заштиту животне средине и одрживи развој дрСлободан Пузовић, државни секретар у Министарству здравља др Периша Симоновић,продекан Медицинског факултета у Новом Саду проф. др Горан Марушић, директоркаИнститута за јавно здравље Србије „Милан Јовановић - Батут" прим. др ТањаКнежевић и директорка Института за јавно здравље Војводине проф. др МаријаЈевтић.
  Поздрављајућиучеснике скупа потпредседница проф. др Белић је казала да је Институт током 90 година рада пролазећи кроз различите фазе, а сада под кровом АП Војводине,постизао и постиже завидне резултате, што је веома битно за становништво наше Покрајине.
 "Познајући делатност Института, могу да кажем даданас можемо видети завидне резултате које постижете у вашем свакодневном раду.Тиме доприносите да и ми у покрајинској Скупштини и Влади увек имамо доступнеинформације и знања о стању здравља становништва Војводине, као и о свимпроблемима са којима се они суочавају, јер практично оно што је увек била улогаИнститута јесте да све оно што се тиче патологије, односно здравља људи ипревентиве буде свима нама доступно. Желим да вам честитам на успешном скупу ираду и надам се да ћете и даље постизати веома добре резултате" рекла јепотпредседница Скупштине АП Војводине проф. др Бранислава Белић.
 Резултатипраћења здравственог стања војвођана и њихове животне средине, данас након90 година од оснивања Института, указују на бројне проблеме међу којима сунајзначајнији низак наталитет, велика смртност од незаразних болести игојазности, као и висок ниво буке и загађености. Подаци Института указују да је војвођанско становништвоизразито старо. Просечна старост је прошле године износила нешто више од 40година, док је стопа природног прираштаја у константном паду. Три петинестановништва је гојазно, што носи висок здравствени ризик. Физичка активност сене упражњава довољно, има велики број пушача, а хроничне болести су узрочнику чак 85 одсто случајева смрти. Због таквих показатеља, из Института за јавноздравље су са данашњег Стручног скупа поручили да ће се и у наредном периодуактивно залагати за већи наталитет војвођана, здравије начине и стилове живота,борбу против масовних незаразних болести, за превенцију и контролу заразнихболести, као и за здравију животну средину у Покрајини.  

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs