Председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић обишао радове на обилазници око Вршца

Вршац , 30. новембар 2010.
-A A +AПредседник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић обишао радове на обилазници око Вршца.

Вршац , 30. новембар 2010. .

Нови Сад/Вршац, 30. новембар - Председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић обишао је данас радове на обилазници око Вршца и отворио реконструисни Светосавски трг у центру Вршца.           - Вршац је један од најстаријих и најлепших градова у Војводини и  читавој Србији и представља замајац привредног развоја овог дела Баната, рекао је Бојан Пајтић. Он је оценио да би ситуација у околним општинама била знатно тежа да није Вршца, који се снажно развија. Обилазница око Вршца гради се интензивно - радови су поодмакли и, како је Пајтић рекао, завршетак прве фазе пута у дужини од 4 км очекује се већ у априлу наредне године. Ова саобраћајница је значајна због индустријске зоне Север, због нових комапнија, које ће отворити нова радна места, чиме ће се значајно допринети смањивању незапослености, рекао је Пајтић и додао да је један од наредних планова подршка аеродрому у Вршцу да добије статус међународног аеродрома, што је важно као даљи подстрек привредном и туристичком развоју ове општине.
Пајтић је рекао да је ово важан дан и због тога што је завршен пут Избиште-Потпоран чиме се, такође, доприноси побољшању услова живота грађана, јер се омогућава јачање економије у овом делу Војводине и томе да општина Вршац буде још знажнија и развијенија. У Вршац је у протекле четири године инвестирано преко милијарду и 400 милиона динара, у инфраструктуру, путну мрежу и здравство.
Отворивши уређени Светосавски трг у центру Вршца, др Бојан Пајтић је рекао да је ово четврта фаза реконструкције ужег градског језгра, после уређења Трга Светог Теодора Вршачког, порте цркве Светог Николаја и Позоришног трга. У реконструкцију Светосавског трга је преко Фонда за капитална улагања, АП Војводина уложила 60 милиона динара. Укупно је уређено 12.000 м2, а идејно решење за уређење дао је архитекта Предраг Цагић. У наредном периоду у плану је уређење Трга победе, чиме ће комплетно бити завршено уређење овог дела града.  
Иначе, изградња обилазнице око Вршца, са око 15 милиона евра, колика ће бити укупна вредност инвестиција, представља најскупљи инфраструктурни пројекат у овој општини у последње две деценије. Очекује се да ће читава обилазница, дуга 8,5 км бити изграђена до краја 2012. године. Гради се на локацији од Београдског пута, ободом села Павлиш и Вршачких ритова, и укључује се на пут за Ватин. На будућој траси постојаће три моста: преко пруге Вршац-Зрењанин, преко вршачког канала и преко саобраћајнице Вршац-Зрењанин и пруге Вршац-граница са Румунијом. На Београдском путу и на путу између Вршца и Ватина биће изграђене петље за укључивање возила са обилазнице на постојеће саобраћајнице. Изградњом обилазнице биће измештен теретни саобраћај, који тренутно пролази кроз центар града, чиме ће се битно смањити аерозагађење и бука, а старо језгро града и значајни споменици војвођанске урбане архитектуре биће заштићени од негативних утицаја. Представљаће алтернативну саобраћајницу Коридору XИ (аутопут Београд-Панчево-Вршац-Ватин). Овом саобраћајницом отвориће се могућност за изградњу индустријске зоне Север, коју стратегија развоја општине Вршац утврђује као приоритет. Овим пројектом доприноси се развоју читаве вршачке општине, која у свом саставу броји двадесет и два села, истако је председник општине Вршац, Чедомир Живковић.
Покрајински секретар за културу Милорад Ђурић је рекао да се радовима у Вршцу унапређују услови живота грађана, а реконструкцијом Светосавског трга и другим пројектима води се рачуна о очувању културне баштине овог града. Један од наредних пројеката је и рестаурација Вршачке куле, као и рестаурација парка и фасада, истакао је Ђурић.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs