Потписани уговори о коришћењу соларне енергије

Сремска Митровица , 29. новембар 2010.
-A A +AПотписани уговори о коришћењу соларне енергије .

Сремска Митровица , 29. новембар 2010. .

 Нови Сад, 29. новембар - Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине Радослав Стриковић потписао је, данас, у Влади Војводине уговоре са директорима девет средњошкоских домова и десет приватних предузећа, о додели бесповратних средстава за реализацију пројекта "Коришћење соларне енергије за припрему топле потрошне воде у спортско-рекреативним и туристичким објектима, као и центрима за едукацију у комбинацији са применом топлотних пумпи за грејање и климатизацију."   Девет ученичких домова  добило је средства за коришћење соларне енергије за припрему топлотне потрошне воде - Техничка школа са домом ученика Апатин 2,2 милона динара, Пољопривредна школа са домом ученика Футог 2,3 милона динара, Дом ученика средњих школа "Никола Војводић" Кикинда 2.305.200 динара, Дом ученика средњих школа Нови Сад 2.078.480 динара, Гимназија са домом ученика за талентоване ученике "Бољаи" Сента 1.509.360 динара, Дом ученика средњих школа Сомбор 1.500,800 динара,  Дом ученика средњих школа Сремска Митровица 1.594.800 динара, Дом ученика средњих школа Суботица 311.360 динара и Дом ученика средњих школа "Ангелина Којић-Гина" Зењанин 1.2 милона динара. Приватним предузећима за ове намене одобрена су, по пројекту, средства од 1.577.136 динара а Винарија "Ђурић" из Сремских Карловаца је добила 902.200 динара.
 - Путем конкурса на најбољи начин промовишемо коришћење енергије из обновљивих извора и енергетску ефикасност и настојимо да ставке за ове намене у буџету буду много веће - рекао је Стриковић и додао да се нада да ће ускоро бити могуће рећи да су сви средњошколски домови у Војводини располажу соларним колекторима.
 Корисницима ових средстава поручио је да поштују договорене рокове, и најавио да ће расписивање сродних конкурса следеће године бити обављана искључиво уз сагласност државне комисије, чија ће процедура трајати и до 60 дана. Залагање за стално подизање нивоа свести о вредности и значају обновљивих извора енергије је врло важно, а покрајински секретар је подсетио на недавно завршен пројекат Секретаријата „Енергија свуда око нас" намењен ученицима основних и средњих школа.
 - За четири месеца, колико је пројекат трајао пристигло је преко 1600 предлога, а две наше ученице из седмог разреда, добиле су потом трећу награду у конкуренцији 30 хиљада радова, приспелих на велики конкурс у Сингапуру - истакао је је Стриковић. Такође је истакао да је Покрајински секретаријат за енергетику са Факултетом „Михајло Пупин" у Зрењанину потписао „Студију о соларним потенцијалима" а у припреми за следећу годину су још две студије посвећене биомаси.   Покрајински секретар је такође најавио да ће током следеће године соларним колекторима бити опремане болнице и геронтолошки центри у Војводини.
- Последњи конкурс ове године, у вредности од десет милиона динара,  планиран је за пољопривредне школе, које располажу земљиштем и великом количином отпадне биомасе, те би градњом котлова који користе алтернативно гориво, била остварена конкретна примена горива из обновљивих извора. Онако као што деца и уче у школској настави - рекао је Стриковић и додао да је планирани и нови пројекти енергетске ефикасности за све школе у Војводини. 
 Подсетио је и на проблеме топлана и њихових постројења, која су стара и више од 25 година и заложио се за увођење енергетског менаџера на  нивоу локалне самоуправе, као и слогана, „не расипајмо енергију". Наиме, израчунато је да се само у нашим стамбеним зградама непотребно троши више од 40 процената енергије, казао је Стриковић.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs