Потписани уговори о додели средстава за реконструкцију и изградњу рибњака

Нови Сад , 26. новембар 2010.
-A A +AПотписани уговори о додели средстава за реконструкцију и изградњу рибњака .

Нови Сад , 26. новембар 2010. .

Нови Сад, 26. новембар - Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Даниел Петровић потписао је уговоре са корисницима бесповратних средстава за реконструкцију и изградњу рибњака у Војводини.На кокурс су поднесене 44 пријаве, од којих је 26 имало комплетну документацију: 16 пријава за изградњу нових рибњачких површина и 10 пријава за реконструкцију постојећих рибњака. Један корисник је одустао, тако да је данас потписано 25 уговора. Укупна вредност уговора је 128.000.000 динара.
Ово је друга година за редом да се расписује конкурс у овој привредној грани. Наиме, прошле године је Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство  за ову намену определио 106.660.000 динара за 22 пројекта, а резултати ових активности су већ сада видљиви, јер је заустављен пад производње и забележен је благи раст.
Даниел Петровић је рекао да највећи успех бележи Рибњак „Ечка", који је добио дозволу за извоз рибе на тржиште Европске уније. - Рибарство у Србији је недовољно развијена и до сада у великој мери запостављена пољопривредна делатност, упркос чињеници да се ради о веома профитабилној производњи, за коју у Војводини постоје изузетни природни услови, изјавио је Даниел Петровић. Он је рекао да после драстичног смањења током дугог низа година, производња у рибарској делатноти бележи благи пораст, који још увек није на нивоу од пре више од једне деценије.
На територији АП Војводине налази се око 13.500 ха рибњака, од чега је око 12.500 ха у експлоатацији. Укупна производња рибе износи око 11.000 тона. Обезбеђивањем услова за реконструкцију и обнављање рибњака и застареле опреме, проширењем површина и другим мерама за превазилажење проблема и унапређење рибарства, без сумње би се могао значајније повећати ниво производње и квалитет рибе, што би омогућило већу потрошњу рибе на домаћем тржишту. Тиме би се обезбедиле уштеде средстава која се данас издвајају за увоз рибе, а коначно би се могле афирмисати и веће могућности за нашим извозом. Ова чињеница иде у прилог томе што се константно смањују квоте за улов морске и речне рибе у свету, док је производња рибе у слатководним рибњацима лимитирана постојећим површинама у Европи, квалитетној води за водоснабдевање рибњака и дужини вегетационог периода.
Поред производње рибе као основне делатности, на рибњацима се може организовати прерада рибе, сушење и филетирање, које као финални производ има делеко вишу вредност на нашем и страном тржишту. Поред развијања ових садржаја, у оквиру постојећих рибњака, постоји и могућност даљег развоја малопродајне мреже, угоститељства, као и спортског риболова у оквиру постојећих рибњака.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs