Дан отворених врата Скупштине АП Војводине ''Војводина, десет година после''

Нови Сад , 30. октобар 2010.
-A A +AДан отворених врата Скупштине АП Војводине ''Војводина, десет година после''.

Нови Сад , 30. октобар 2010. .

Нови Сад, 30. октобар - У Скупштини АП Војводинеданас је одржана традиционална манифестација „Дан отворених врата", а сагостима покрајинског парламента, о ситуацији у АП Војводини и Републици Србијипосле десет година од демократских промена, разговарали су председник СкупштинеАПВ Шандор Егереши, професори Војин Димитријевић, Владимир Гоати и Јован Комшићи новинар Димитрије Боаров.  Нагласивши да је Скупштина АП Војводине установила„Дан отворених врата" јер жели да буде отворена, ефикасна и доступнаинституција а не „златни кавез" председник Егереши је рекао да, надесетогодишњицу петооктобарских промена у нашој земљи, постоје многа питањао којима се са грађанима мора разговарати.
 „Иако непостоји довољна временска дистанца да се 5. октобар и догађаји  који су му претходили сагледају потпунообјективно, неспорно је да се ради о историјској прекретници за нашу земљу идруштво. Сигуран сам да никада нећемо заборавити где смо и како смо живели пре5. октобра а  живели смо у несрећној исиромашној земљи, изолованој од света, у којој се нису поштовала основнаљудска права, из које се бежало. Живели смо у страху", рекао је Егереши идодао да смо 5. октобра добили  приликуда се суштински трансформишемо у модерну европску земљу. Он је оцениода се у претходних десет година у нашој земљи много тога променило на бољеали и да је то недовољно и да смо могли далеко више.
 „Можданајважније од свега јесте то што смо се надали већој економској и социјалнојсигурности а што је и данас, десет година касније, великом броју наших грађанаугрожена основна егзистенција. Више су могли и морали да ураде и политичари,носиоци законодавне, извршне и судске власти, и економисти и привредници, иинтелектуалци и и медији" рекао је Егереши. ПредседникЕгереши је подсетио и да је 23. октобра 2000. године, одржана седница на којојје конституисана прва легална и легитимна демократска институција у земљи а тоје била управо Скупштина АП Војводине.
 „Баш као идесет година раније, Војводина је и данас спремна и способна да буде покретачкаснага економског развоја и промотер европске политике Републике Србије.  Европскипотенцијал АП Војводине је можда и најјачи адут на путу Србије ка Европскојунији", рекао је Егереши и нагласио да је „крајње време да и наша државаконачно увиди да Војводина може снажно да да утиче на то да се евро-интеграцијеубрзају". Он је додао и да је непосредно после октобарских промена било је вишеентузијазма и разумевање за потребе Војводине него што их има у задњих десетгодина. Егереши је указао и на то да Војводина не сме даодустане од реалног захтева за суштинском децентрализацијом и регионализацијомземље а то истовремено значи и од захтева за стварањем стабилне и модернеевропске државе Србије.
„Затоинсистирамо на томе да у што скоријем року буду донети Закон о јавној својини,својини и другим имовинским правима, као и Закон о финансирању АП Војводине илокалних самоуправа", рекао је Егереши.  Проф. дрВојин Димитријевић разговарао је са учесницима о важности поштовања права исталног унапређења мањинских права, независно од групе на коју се она односе,док је проф. др Владимир Гоати указао на значај јачања демократских тековинаостварених након 5. октобра, посебно указујући на важност системске борбепротив корупције. Проф. др Јован Комшић представио је европске стандардерегионалне аутономије и разговарао је са учесницима о томе у којој мери су ониу последњих десет година испуњени у Војводини. Новинар и публициста МитаБоаров говорио је о политичком субјективитету АП Војводине и његовом утицајуна економске показатеље у покрајини током процеса транзиције. Наконуводних излагања и дискусије, посетиоци су обишли здање Скупштине АПВојводине и упознали се са њеним историјатом, изборним системом, надлежностимаи начином рада.
КАБИНЕТПРЕДСЕДНИКА
СКУПШТИНЕ АПВОЈВОДИНЕ
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs