Одржана Оснивачка скупштина Дунавске медијске мреже

Нови Сад , 29. октобар 2010.
-A A +AОдржана Оснивачка скупштина Дунавске медијске мреже .

Нови Сад , 29. октобар 2010. .

Нови Сад, 29. октобар - Првом пленарном седницом у Новом Саду, започела је Оснивачка скупштина Дунавске медијске мреже, на којој учествује 312 представника медијских кућа и организација из 14 подунаских земаља.
Иницијатор овог пројекта је Радио-телевизија Војводине, која ће бити центар будуће мреже, са циљем да се јача сарадња, разумевање и координација између земаља региона, али и промовишу културне и друге вредности, очува културно наслеђе, као и развијање европског духа, норми понашања и заједништва унутар региона.

Скуп је отворио Миодраг Копривица, заменик генералног директора Радио-телевизије Војводине (РТВ), а присутнима су се обратили председник Владе Војводине др Бојан Пајтић, председник Скупштине АП Војводине Шандор Егереши, државни секретар у Министарству спољних послова Мирко Стефановић и генерални директор РТВ Блажо Поповић.
Учесницима прве заједничке седнице обратили су се и делегат Европске комисије у Србији Ендрју Хеди, специјални известилац Европског парламента за нашу земљу Јелко Кацин, координатор Савета Подунавских регија и градова Петер Лангер. Расправа је настављена у три радне групе - програмској, правно-организационој и техничкој, а на другој, поподневној пленарној седници планирано је усвајање Декларације о оснивању медијске мреже дунавског региона.  Председник Владе Војводине др Бојан Пајтић истакао је да је велика част за Србију да буде домаћин Оснивачке конференције Дунавске медијске мреже.
-Снажење сарадње земаља Подунавског региона један је од најважнијих пројеката Европске уније у процесу пуне афирмације политике регионализације и сарадње. Стога су Србија и покрајина Војводина с разлогом поносни што ће  Нови Сад на мапи Дунавског региона бити обележени као родно место Дунавске медијске мреже.
Сви смо ми једнако заинтересовани да унапређујемо систем комуникације, да очувамо животну средину и природне ресурсе и да јачамо заједничке потенцијале друштвено-економског развоја. И сви живимо у свету у којем постоји само једно - глобално светско друштво. То нас обавезује да гледамо шире и да захтевамо више. Да уједињујемо снаге, да усклађујемо интересе, да рачунамо једни на друге, а то нећемо моћи без слободне и свеобухватне размене информација. Зато нам је Дунавска медијска мрежа драгоцена: да афирмише принципе слободе и непристрасности медија, критеријуме јавности и транспарентности, вредности демократије и људских права. Да нам омогући да на достигнућима модерне Европе унапредимо регион, да боље повежемо људе и народе, да обезбедимо грађанима бољи живот и извеснију будућност.
Можемо оловком на мапи да оцртамо било коју територију, али није географија та која решава проблеме економије, социологије и политике. То раде људи, у нашем случају Европљани који живе уз Дунав. Припадници Дунавског региона, треба да афирмишу заједничке интересе и критеријуме, као и добра пријатељска осећања једних према другима. То могу да остваре брже и боље ако им Дунавска медијска мрежа постане извор информисања, жива мрежа комуникација, темељ конверзације и дијалога уз обале Дунава - истакао је председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић.
- Дунавска медијска мрежа биће изузетно значајна, како због тога што је Дунавска стратегија у годинама које су пред нама једна од најважнијих развојних стратегија ЕУ, тако и због тога што смо ми, као земља која није чланица ЕУ добили прилику да и Србија буде, не само учесник у тој Стратегији, него један од најважнијих чинилаца, тако да ће рејтинг и имиџ наше земље бити виши и бољи, и то ће бити велики позитиван сигнал и за инвеститоре широм Европе и света и то ће у великој мери допринети и бољој позицији наше земље у процесу европских интеграција, рекао је Пајтић.
Председник Скупштине АП Војводине Шандор Егереши је нагласио да је пред Дунавском регијом велика развојна шанса уколико сви, од ЕУ институција до држава, регија и градова буду суштински укључени и одговорни за програме, иницијативе, пројекте и њихову реализацију.

-Пројекат дунавске регије симболише нестајања и последњих остатака подељене Европе и јачања европског и регионалног идентитета. Посебно наглашавам да је конституисање дунавске регије нови модел функционисања европских интеграција на регионалном нивоу, као идеја и визија настала од «доле», од нас у градовима и регијама, рекао је председник Егереши. Он је оценио да је формирање европске регионалне  медијске мреже, као  интерактивне подршке реализацији дунавске стратегије, значајна инвестиција у будућност.
-Зашто је баш у Војводини настала ова иницијатива? Мислим да нигде у Европи не постоји таква кохезија мултиетничке средине и вишејезичног радиотелевизијског центра каква је РТВ Војводине. То је наша традиција, стварност, посебност и тековина на коју смо поносни. Војводина је Европа у малом, о којој се у Европи мало зна, и зато је медијска дунавска мрежа нова перспектива за нас, а за медијски центар велики изазов и обавеза, рекао је председник Егереши.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs