Модест Дулић посетио Дечије село

Нови Сад , 28. октобар 2010.
-A A +AМодест Дулић посетио Дечије село.

Нови Сад , 28. октобар 2010. .

Нови Сад, 28. октобар - Спорт и редовна физичка активност имају велики значај нарочито када је реч о психофизичком и социјалном развоју деце и младих. Конвенција о правима детета прокламује да је спорт једно од основних права најмлађих. У складу са овим и приоритетима у оквиру политике коју спроводи, покрајински секретар за спорт и омладину Модест Дулић, обишао је данас са својим сарадницима Дечије село у Сремској Каменици, где је разговарао са директорком Бранком Балабан и запосленима у овој установи о даљим видовима сарадње и могућностима њеног интензивирања. Спортске активности и свако ангажовање на плану спорта за ову децу, саговорници су навели као изузетно важан инструмент у погледу њиховог развоја, за изграђивање њиховог система толеранције, вредновања, остваривања права на учешће свих и учења фер плеј понашању.
Покрајински секретар за спорт и омладину разговарао је овом приликом и са штићеницима Дома, обишао њихове кућице и уручио лопте, које ће употпунити њихово време намењено спорту и рекреацији. Иначе, средствима Секретаријата, Установа за децу и омладину СОС Сремска Каменица «Др Милорад Павловић" успела је да санира свој кошаркашки терен, обезбеђене су нове кошаркашке табле и конструкције. Поправљена је и заштитна ограда, а од преосталих средстава адаптирано и дечије игралиште. И ове године, према речима ресорног секретара Модеста Дулића наставиће се са праксом Секретаријата да за одређен број деце из ове установе, узраста од 11 до 14 година, буде обезбеђено учешће на Фестивалу дечије рекреације од 21. до 27. фебруара на Тари. Наредне недеље, започеће и други циклус радионица коју организује Секретаријат за спорт и омладину у овој установи, а овога пута биће посвећена превенцији емотивног и сексуланог здравља. У сарадњи са акредитованим стручњацима, Секретаријат ће ову активност спроводити три наредна месеца. Делегација Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и представници Дечијег села, у жељи за остваривањем што интензивније сарадње, договорили су се да на пролеће организују и спортско - рекреативно дружење.
Све приче из СОС Дечијег села су са трагичним почетком. Околности у којима малишани овде стижу су драматичне, чак шокантне. Углавном стижу преко центара за социјални рад, ту одрастају, уче, забављају се и када се ишколују и оспособе за живот, одлазе. Према речима директорке Балабан, најновији програм јесте подршка штићеницима који су изашли да се снађу и добију посао. У Каменици похађају основну школу, средњу у Новом Саду похађају по властитом опредељењу, а у Дечијем селу им је омогућено да се, под стручним надзором и организовано, баве спортом, класичним балетом, ритмиком, глумом, учењем страних језика. Установа тренутно има 133 деце. Досадашња статистика говори да их 97 одсто заврши средњу школу. Педагошка начела на којима почива рад у Дечијем селу заснивају се, по речима запослених, на потреби деце да одрасту у природним условима. У том смислу чини се све да живе, одрастају, васпитавају се и школују у што комфорнијим условима, под надзором особља које им замењује природне родитеље. Домаћини су истакли да Дечије село позитивно и успешно послује. Свака добронамерна посета и дружење, попут данашњег за његове станаре од огромног је значаја, као и стручна подршка и сваки вид помоћи који овде не мањка, истакли су домаћини.

Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs