АП Војводина и Баварска за јачање парламентарне, привредне и универзитетске сарадње

Нови Сад , 21. октобар 2010.
-A A +AАП Војводина и Баварска за јачање парламентарне, привредне и универзитетске сарадње.

Нови Сад , 21. октобар 2010. .

 Нови Сад, 21. октобар - Делегација немачке покрајине Баварске, предвођена министарском за савезна и европска питања Емилијом Милер, разговарала је данас са председником Скупштине АП Војводине Шандором Егерешијем, председником Владе Војводине др Бојаном Пајтићем и градоначелником Новог Сада Игором Павличићем о могућностима јачања парламентарне сарадње две регије, новим заједничким инвестиционим пројектима и повезивању у оквиру дунавске стратегије.   На радном састанку, на којем су учествовали и директор Фонда за подршку инвестиција у Војводини (ВИП Фонд) Бранислав Бугарски и ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Мирослав Весковић, као и амбасадор Савезне Републике Немачке у Србији Волфрам Мас, размотрени су заједнички привредни, културни,образовни и други потенцијали у сарадњи Баварске и Војводине, који могу снажно да допринесу и интензивирању европских интеграција Републике Србије.
 Председник Скупштине АП Војводине Шандор Егереши указао је на значај недавно успостављене парламентарне сарадње између Војводине и Баварске, оцењујућу да је то најбољи начин за институционално повезивање две регије и размену искустава, а у складу са протоколом о сарадњи Републике Србије и Покрајине Баварске, који је потписан пре пуних четрдесет година.
 - На нама је да ту лепу традицију пријатељства и партнерства, која је употпуњена активном економском сарадњом, још више оснажимо. Додатан оквир и огроман потенцијал пружа нам и сарадња у оквиру дунавске стратегије - нагласио је председник Егереши и додао да је на састанку, поред разговора о конкретним пројектима, предлозима и иницијативама, делегација Баварске оценила да је Србија на добром путу ка Европи, да треба да наставимо реформе и даљу демократизацију целог друштва.
 - Желим да истакнем да Војводина претходних десет година води јасну европску политику и може да послужи као добар пример на који начин треба развијати међурегионалну сарадњу - рекао је Егереши и додао да је очување мултиетничности и неговање европских вредности од суштинског значаја за АП Војводину, али и целу Републику Србију.
 Председник Владе Војводине Бојан Пајтић указао је на то да је у Војводину до сада стигло 45 милиона евра инвестиција из Баварске, те да је захваљући томе запослено две хиљаде грађана наше покрајине.  - Изузетно нам је важна добијена подршка министарке Милер, као што нам је значајно и интересовање које баварски инвеститори показују за улагање у овај део Србије. Свесни смо проблема који, када је реч о привлачењу инвестиција, имамо са лошим имиџом који је последица лошег наслеђа деведесетих година. Због тога институционална подршка и сарадња Владе Војводине са Владом Баварске представља снажан сигнал да је Војводина стабилно подручје, да је кредибилан партнер, да је Србија земља која иде ка европским интеграцијама - рекао је Пајтић и додао да ова сарадња може да донесе нова радна места и нове инвестиције у нашу покрајину.
 Он је посебно указао на значај подршке коју је баварска делегација спремна да пружи у комуналној и области управљања отпадом, а на састанку је посебна пажња посвећена могућностима јачања универзитетске сарадње и повезивању локалних самоуправа. Министарка за савезна и европска питања Баварске Емилија Милер нагласила је да се цела Србија, а посебно покрајина Војводина налазе на добром путу ка Европи.
 - Договорили смо интензивирање привредне сарадње која већ постоји и да ћемо заједнички уложити напоре да доведемо још већи број инвеститора. Договорили смо и да се, у оквиру европске дунавске стратегије, ојача сарадњу између универзитета, како у области науке, тако и у области развоја. Такође, постигли смо договор да ћемо у оквиру дунавске стратегије сарађивати и областима економије, приведе, науке, развоја, енергетике, правосуђа, безбедности и културе - истакла је министарка Милер, посебно указујући на значај недавне посете председника Скупштине АП Војводине Парламенту Баварске и јачању парламентарне сарадње између две регије.
 Амбасадор Немачке Волфрам Мас је изразио задовољство због сусрета делегација Баварске и Војводине, указујући на велики значај договорених иницијатива. Он је такође најавио да ће 25. октобра у Синагоги у Новом Саду, у поводу 20 година од поновног уједињења Немачке, бити одржан концерт квартета „Дејеан".   

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs