Потписан споразум о сарадњи између Покрајинског секретаријата за образовање и Британског савета

Зрењанин , 30. септембар 2010.
-A A +AПотписан споразум о сарадњи између Покрајинског секретаријата за образовање и Британског савета.

Зрењанин , 30. септембар 2010. .

Нови Сад, 30.септембар - Покрајински секретар за образовањедр Золтан Јегеш и директор Британског савета (Бритисх Цоунцил), Ендру Глас(Андреw Гласс), потписали су данас споразум о сарадњи на пројекту "ЦоннецтингЦлассроомс". Реч је о глобалном пројекту Британског савета, који се тренутноспроводи у шездесет земаља широм света,  а којим се успоставља партнерство измеђушкола у Великој Британији и других школа широм света. Кроз ово партнерство ученицимасе пружа међународна димензија образовања, као и могућност да побољшају својезнање и разумевање о другим културама. Пројекат припрема будуће генерације зарад и живот у глобалном друштву.У току школске 2010/11. године из Србије ће у овајпројекет бити укључено десет гимназија. У Војводини су то Гимназија "ЈованЈовановић Змај" у Новом Саду, Зрењанинска гимназија, Гимназија "Урош Предић",Митровачка гимназија и Гимназија у Бечеју. Број школа које ће накнадно битиукључене у пројекат постепено ће се повећавати. Ученици из наше земље у овојшколској години сарађиваће са вршњцима из Словачке, Немачке и неколико регионау Великој Британији.На основу споразума који је данас потписан у ВладиВојводине, Британски савет ће, између осталог, вршити координацију пројекта наевропском и светском нивоу и успоставити мрежу школа које ће учествовати напројекту. Такође, организоваће обуку за наставнике из средњих школа изВојводине о активностима и пројектима који се могу имплементирати у школи уоквиру постојећег наставног плана и програма, а који доприносе стварањусветског идентитета код младих. С друге стране, Покрајински секретаријат заобразовање ће организовати одабир школа које ће учествовати у пројекту уконсултацији са Британским саветом, промовисати пројекат и подржати школе инаставнике да се укључе у пројекте активности и пружити неопходну подршку ипомоћ.
Војвођански секретар за образовање др Золтан Јегеш изразиоје задовољство што ће учешће наше земље у овом пројекту ученицима отворитишири прозор у свет знања и познавања других народа и кутура. С друге странеученици из мултиетничке средине каква је Војводина имају много тога занимљивогда приказу својим вршњацима широм света.
Директор Британског савета Ендру Глас нагласио је даје, поред тога што је  значајан за унапређењевештина код ученика, овај пројекат веома значаја и за унапређењепрофесионалних вештина професора. Такође, школе укључене у пројекат ће проширитиактивности изван школских дворошта. Поред ђака, школе ће у своје активностиукључити и родитеље, локалну заједницу, а министарства и образовнеинституције једне земље имаће прилику да се повежу са својим колегама широмсвета и да размене искуства о изазовима у образовању младих.
Данашњем потписивању споразума присуствовао јеФранз Јосеф М&оумл;нкс, председник ЕЦХА (Еуропеан Цоунцил фор Хигх Абилитy).
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs