Посета Црвеном крсту и Геронтолошком центру у Кикинди

Кикинда , 29. септембар 2010.
-A A +AПосета Црвеном крсту и Геронтолошком центру у Кикинди.

Кикинда , 29. септембар 2010. .

Нови Сад/Кикинда, 29. септембар - Покрајински секретар за социјалну политику и демографију Новка Мојић посетила је Кикинду, где је обишла организацију Црвеног крста Кикинде и деци-корисницима Народних кухиња, поделила хигијенске пакете. Овом приликом, Новка Мојић обишла је и Геронтолошки центар у Кикинди, где је отворила Одељење за дементна лица оболела од Алцхајмерове болести.    "Покрајински секретаријат за социјалну политику и Влада АП Војводине води рачуна и о најугроженијим грађанима. Из робних резерви помаже се Народним кухињама на територији Покрајине. У Кикинди има око 900 корисника Народне кухиње, од којих је велики број деце. Ингеренција Покрајине у социјалној заштити није велика, углавном се заснива на надзору над радом установа, али одвијају се и овакве активности, којима се помаже социјално угроженим категоријама људи. Данашња акција организована је уз подршку Црвеног крста локалне самоуправе и Црвеног крста Војводине. Војвођанска Влада пренела је око 10 милиона динара Црвеном крсту Војводине, који је даље распоређивао средства народним кухињама и социјално угроженим категоријама људи", истакла је Новка Мојић. Иначе, вредност хигијенских пакета који су данас подељени је 500 динара по пакету.
Месец септембар је месец солидарности, те се Црвени крст, тим поводом, највише окреће социјално најугроженијим категоријама. Акценат је овог месеца на деци, корисницима Народних кухиња Црвеног крста. Анализа положаја корисника кухиња Црвеног крста показала је да се старосна граница спушта и да је све више млађих корисника, па тако и 1500 деце у двадесет војвођанских општина које овај програм реализују. У Кикинди се програм Народне кухиње без прекида спроводи од 1994. године, где се показује велика брига, не само кроз куване оброке, него и кроз пакете, који се деле социјално најугроженијим категоријама, рекла је Симка Сомер председница војвођанског Црвеног крста.
Геронтолошки центар у Кикинди је на конкурсу Покрајинског секретаријата за социјалну политику и демографију, за адаптацију и опремање за дневни боравак Одељења за дементна лица оболела од Алцхајмерове болести добио 1.100.000,00. Новка Мојић је истакла да је у Војводини потреба за оваквим објектима велика, с обзиром на то да смо све старија нација, да је све више људи преко 65 година, па тако је и број оболелих и потенцијалних корисника оваквих објеката велик. Такође, све је већи број стационарних корисника, те се већина геронтолошких центара своди на стационаре. Дневни боравак у Кикинди је међу првима у Војводини, а планирано је отварање великог центра у Футогу. С обзиром да су деменција, Алцхајмерова и Паркинсонова болест све присутније на територији Војводине, Србије, али и Европе, што је узроковано продужењем животног века, ово су болести које су неминовност. Такође, Покрајински секретаријат за социјалну политику и демографију, у складу са својим могућностима, и уз подршку локалних самоуправа, финансирају и едукацију свих запослених у геронтолошким центрима, додала је Новка Мојић.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs