Отворена изложба о изградњи Банске палате у Новом Саду

Нови Сад , 24. септембар 2010.
-A A +AОтворена изложба о изградњи Банске палате у Новом Саду.

Нови Сад , 24. септембар 2010. .

Нови Сад, 24. септембар - Покрајински секретар за културу Милорад Ђурић отворио је данас у Галерији  Архива Војводине изложбу архивских докумената под називом „Изградња Банске палате у Новом Саду". На изложби је представљена архивска грађа из фонда Краљевске банске управе - Дунавске бановине која документује изградњу Банске палате, почевши од расписивања конкурса за идејну скицу, па до завршних радова и опремања ентеријера. Банска палата, данас место војвођанске Владе,  чија је изградња започела 1936. године, а завршена 1939. - дело је једног од наших најпознатијих архитеката Драгише Брашована и представља значајан споменик архитектуре из периода српске модерне. Аутор изложбе је Љиљана Дожић, а рецензент покрајинска секретар за архитектуру, урбанизам и градитељство, Душанка Д. Сремачки.
„Време је стари и неумољиви судија за све ствари"- истакао је приликом отварања данашње изложбе покрајински секретар Милорад Ђурић, захваливши се свима који су учествовали у њеном приређивању, те омогућили да сагледамо једну идеју преточену у монументалну грађевину која је издржала тест времена. Како је још навео, ово архитектонско дело за разлику од неких других и данас достојанствено стоји и говори о идеји грађења друштвене стварности и представља пример архитектонске лепоте.
Покрајинска секретарка за архитектуру, урбанизам и градитељство Душанка Д. Сремачки, упутила је позив  посебно ђацима струковних школа, студентима,  младим архитектама, али и другим ствараоцима да посете изложбу , која поред тога што представља сведочанство о настајању монументалног архитектонског здања као што је Бановина јесте значајано сведочанство и пример  како један аутор брани своје дело.Пројектовање је претходило времену велике економске кризе, а истрајавање које је аутор Брашован показао вредно је сваког помена, јер је оно учинило да од скице ово архитектонско дело буде пренесено у стварност како је то и аутор замислио, истакла је овом приликом  ресорна секреатрка. Присутнима се обратио и директор Архива Војводине Стеван Рајчевић поздравивши  присутне који су дошли да увеличају овај догађај и исказао посебну захвалност свима, који су учествовали у њеној реализацији.
Бели бановински комплекс у Новом Саду млади архитекта Драгиша Брашован осмислио је не као доминантну, већ и као луцидно унету градитељско-урбанистичку константу у постојеће окружење. Имена оних који су се највише залагали за изградњу „највеће зграде на Балкану" у међувремену су заборављена, али је слава новосадске Бановинске палате, због изузетно високих стилских вредности, деценијама постојано трајала.

Екстеријер и Владе и Скупштине Војводине у протеклих седамдесед година није мењан, ни нарушаван.  Ентеријер је годинама мењан, зависно од потреба администрације, али не нешто значајније. У салама Бановине се данас организују бројне изложбе и манифестације, конференције и научни скупови. За детаље о Бановини кликните овде ...
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs