Представљене нове кредитне гаранције Гаранцијског фонда Војводине

Нови Сад , 15. септембар 2010.
-A A +AПредстављене нове кредитне гаранције Гаранцијског фонда Војводине .

Нови Сад , 15. септембар 2010. .

Нови Сад, 15. септембар -  На конференцији за новинаре у пресс сали Владе Војводине,  директорка Гаранцијског фонда АПВ Теодора Влаховић и члан ИО Банке Интеса а. д. Београд Дарко Поповић, представили су услове конкурса за одобравање  гаранција за обезбеђење дугорочних кредита намењених малим и средњим предузећима за куповину нове опреме из Италије. Гарантни потенцијал Фонда за реализацију конкурса износи 150 милиона динара, уз 200 милиона динара кредитних  средстава  италијанске Владе. Партнер у спровођењу овог конкурса је Банка Интеса а. д. Београд. Директорка  Влаховић је истакла веома добру вишегодишњу сарадњу коју Фонд има са Банком Интеза, која своју  позицију на тржишту гради и као друштвено одговорна банка. - Основни циљ за издавање гаранција Фонда је стварање предуслова за лакши приступ кредитној линији коју је Влада Италије одобрила за реализацију пројекта „Програм развоја приватног сектора као подршка малим и средњим предузећима кроз систем домаћих банака."Влаховић је објаснила да се ради о повољним кредитним условима, те да се  гаранције Фонда издају  на 50 процената износа одобреног крадита.
Услове конкурса представио је Дарко Поповић из Банке Интеза који је навео  да је укупно 113 пројекта остварено средствима италијанске Владе, чиме је отворено нових 580  радних места. Најдоминантнији је, према његовим речима, пројекат финансирања пољоприврдне механизације, како физичких, тако и правних лица. Посебно је истакао и значај финансирања женског предузетнишва у вредности од 1,5 милон евра.
Конкурс је намењен предузетницима у раној фази развоја, казао је Поповић, а конкурисати могу мала и средње предузећа из Војводине, која послују најмање две године у делатности за коју траже кредите, имају годишњи обрт  не већи од 50 милиона евра и запошљавају мање од 250 радника.  Минималан износ кредита је 50 хиљада евра, а  максималан  је до 150 хиљада евра. Услов је и да је најмање 65 процената њиховог капитала у приватним власништву. Рок отплате је осам година, уз грејс период од највише две године. Каматна стопа је фиксна и износи 4,9 посто на годишњем нивоу.Конкурс је отворен 13. септембра и трајаће до искоришћења гарантног потенцијала.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs