Председник Скупштине АПВ на Савету подунавских градова и регија у Улму

Нови Сад , 28. август 2010.
-A A +AПредседник Скупштине АПВ на Савету подунавских градова и регија у Улму.

Нови Сад , 28. август 2010. .

Улм/Нови Сад, 28. август - Председник Скупштине АПВојводине Шандор Егереши учествовао је данас на састанку Савета подунавскихрегија и градова на коме су разматрани даљи кораци и активности у раду овогтела, посебно у оквиру израде дунавске стратегије и формирања будуће дунавскееврорегије.Истакавши задовољство чињеницом да се европскипројекат „Дунавска регија" убрзано развија, председник Егереши нагласио је даје за Србију то јединствена шанса да, укључујући се у пројектепартнерства,  не само потврди својуевропску политику, већ  има активну улогуу  европским интеграцијама, каоравноправни партнер.- Оно о чему је на претходним састанцима било речии у чему смо сви сагласни, то је да је конституисање дунавске регијесвојеврсни експеримент, тачније речено нови модел функционисања европских интеграцијана регионалном нивоу, као идеја и визија настала од «доле», од нас у градовимаи регијама. Зато је важно јачање регионалних мрежа као што је и наш Савет, каошто је мрежа дунавских бироа, Дунавска академија и друге, јер ту комуницирајуграђани и институције непосредно - као суседи, као трагаоци културне понудедунавског региона, научници, туристи, еколози, привредници, локалне заједнице,млади -  рекао је Егереши.
Председник Егереши обавестио је чланове Савета освојим активностима у оквиру израде националне дунавске стратегије нагласившида је прикупљено око 120 пројеката на покрајинском нивоу од којих ће, премањеговим речима, неки ући и у коначну верзију стратегије, а да се при томе водирачуна о приоритетима на националном, регионалном и локалном нивоу. Он јеистакао и посебну улогу младих у процесу дунавских интеграција, обавестиочланове Савета о недавно завршеном четвртом Кампу толеранције младихподунавских градова и регија и додао да следећи логичан корак и природаннаставак сусрета младих јесте Еврорегионални центар за толеранцију у БачкојТополи.- Осим сто би овај Центар организовао камптолеранције, у њему би се организовале радионице за оспособљавање младихљуди из дунавског простора за промовисање европских принципа као што суљудска права и слободе, толеранција, интеркултурално разумевање, затим ипрепознавање и промовисање значаја регионалног, дунавског идентитета,вредности регионалне различитости, посебно у превладавању свих врста етничке иверске нетолеранције, говора мржње и свих облика дискриминације" истакао јеЕгереши. Егереши је истакао да охрарбрујући сигналпредставља чињеница да постоји активна и промишљена, кооперативна ипартнерска политика свих градова и региона дуж Дунава, те да у томе види даљисмисао функционисања Савета подунавских градова и регија.
Чланови савета изнели су податке који се односе наформирање дунавског региона. Према њиховим излагањима од септембра додецембра трајаће процес финализације дунавске стратегије, која би 14. децембратребало да буде усвојена од стране Европске комисије. Након тога, у првојполовини 2011. године очекује се и званично формирање дунавске регије, завреме председавања Мађарске Европском унијом.   На састанкуСавета усвојена је Декларација којом се предвиђа да ће Савет подунавскихградова и региона, ради организационог учвршћивања и институционализацијепартнерства са Европском комисијом у спровођењу дунавске стратегије, у пролеће2011. године, оформити заједнички контакт биро чије седиште тек треба одредити.Егереши је иницирао да се приликом одређивања места за седиште контакт бироакао једна од могућих опција размотри Нови Сад. Биро ће координирати заједничкепројекте у оквиру дунавске стратегије и заступати Савет према Европскојкомисији, европским институцијама и националним владама.КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА
СКУПШТИНЕ АП ВОЈВОДИНЕ
 nbsp;
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs