Егереши, Генер и Демски отворили Дунавски фестивал у Улму

, 28. август 2010.
-A A +AЕгереши, Генер и Демски отворили Дунавски фестивал у Улму.

, 28. август 2010. .

  Улм, 28. август - Председник Скупштине АП Војводине Шандор Егереши, градоначелник Будимпеште Габор Демски и градоначелник Улма Иво Генер, свечано су отворили "Интернационални дунавски фестивал" који се већ традиционално одржава сваке две године у Улму, у немачкој покрајини Баден-Виртемберг.Током девет дана одржавања ове манифестације, уз богат културно-уметнички програм, градови и регије дуж Дунава представиће своје туристичке, културне и друге потенцијале, као и своје обичаје и традицију. Отварајући фестивал, председник Егереши је истакао да је у претходних неколико година Дунавски фестивал  био генератор оних идеја које на европском нивоу данас добијају снажну потврду и подршку јачању новог европског регионалног идентитета и формирања дунавске регије.

 - За време одржавања фестивала, спознали смо да снага ове реке јесте за све нас не само инспирација већ и изазов да се удружимо, повезујемо грађане, стучњаке, интелектуалце,политичаре, културологе, уметнике, младе и све друге људе, у различитим областима. И као што је овај фестивал модел за дунавске културне интеграције, тако и ми, удружени у дунавском простору треба да постанемо модел, симбол  и део европског једниства - истакао јеЕгереши.
 Он је оценио и да су ове године, на фестивалу најзначајнији носиоци програма  млади који долазе из многих дунавских градова и регија, како би учествовали у кампу током фестивала и пренео утиске са недавно завршеног четвртог кампа толеранције младих подунавских градова и регија у Бачкој Тополи.
- Желим да се захвалим граду Улму сто је пре четири године препознао идеју одржавања овог кампа, као важне форме сусретањамладих дунавског простора  и што је онданас постао заједнички пројекат свих који у њему учествују - поручио јеЕгереши.

 Градоначелник Будимпеште Демски и градоначелник Улма Иво Генер истакли су у својим излагањима значај окупљања представника подунавских градова и регија из којих се увек изроде нове идеје за сарадњу на различитим нивоима и у различитим областима, а на корист грађана овог региона. Генер је посебно истакао да је Дунав данас, у XXИ веку, оно што је Рајна била у XX, а то значи фактор стабилности, толеранције,мира, повезивања и унапређења свих држава дуж његових обала.
 Свечаном отварањуприсуствовали су и потпредседница Скупштине АП Војводине Маја Седларевић и секретар Скупштине АП Војводине Милорад Гашић. Овогодишњу презентацију Војводине на Интернационалном дунавском фестивалу у Улму организују Покрајински секретаријат за културу и Завод за културу Војводине. КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА
СКУПШТИНЕ АП ВОЈВОДИНЕ
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs