Председник Пајтић предао на употребу новоизграђени православни храм у Горњој Рогатици

Нови Сад , 27. август 2010.
-A A +AПредседник Пајтић предао на употребу новоизграђени православни храм у Горњој Рогатици.

Нови Сад , 27. август 2010. .

Горња Рогатица/Нови Сад, 27. август - Након готово девет деценија, од када су се њихови преци доселили у Горњу Рогатицу, мештани овог бачког села добили су православани храм. Цркву "Силазак Светог духа на апостоле" данас је свештенству и мештанима на употребу предао др Бојан Пајтић, председник Владе Војводине, која је као највећи донатор, преко Фонда за капитална улагања, инвестирала 9 милиона динара у изградњу ове богомоље. Такође, са 3,5 милиона динара, Фонд је финасирао и комплетну реконструкцију улице Петар Драпшин, у центру села, где се налази и новоизграђени православни храм.   - Осећам троструко задовољство што имам прилику да вам на употребу предам овај предивани храм - као председник Покрајинске владе, која је била највећи донатор у изградњи храма, као свештенички син, јер једна лепа богомоља почиње свој живот, и као праунук личког добровољца, који је делио животну, ратну и мирнодопску судбину са вашим прецима - рекао је овом приликом председник Владе Војводине др Бојан Пајтић и додао да наше богомоље нису само места где тражимо животну и душевну утеху, него су и стожери, потпорни стубови нашег идентитета.
- Вековима је наша црква чувала идентитет српског народа у Лици и у Војводини, и овај храм је само један од начина да јој се на томе одужимо.
Село Горња Рогатица, основано је 1922, када су се солунски добровољци из Лике, Далмације и Босне и Херцеговине доселили у питому војвођанску равницу. Деценијама уназад постојала је идеја да да се у овом селу изгради црква, али је тек уз подршку Владе Војводине, као и мештана и других донатора, Горња Рогатица напокон добила храм, који ће служити и мештанима Кљаићева, Криваје и Телечке, будући да ни у овим селима нема цркве.
Црква у Горњој Рогатици саграђена је за 96 дана.
Свечаности у Горњој Рогатици присуствовали владика јегарски Порфирије, потпредседница Скупштине Војводине доц. др Бранислава Белић, директор Фонда за капитална улагања Момчило Миловић, покрајински секретар за финансије мр Јовица Ђукић, покрајински секретар за енергетику Радослав Стриковић, председник општине Бачка Топола Атила Баби, мештани Горње Рогатице и околних села.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs