У Суботици представљен пројекат прекограничне подршке директним страним инвестицијама

Суботица , 26. август 2010.
-A A +AУ Суботици представљен пројекат прекограничне подршке директним страним инвестицијама.

Суботица , 26. август 2010. .

 Нови Сад/Суботица, 26. август - Потпредседник војвођанске Владе и покрајински секретар за привреду Иштван Пастор и Бранислав Бугарски директор Фонда за подршку инвестиција у АПВ - ВИП Фонда учествовали су данас на конференцији за медије на којој је представљен пројекта регионалне сарадње Прекогранична промоција директних страних инвестиција у областима Чонград (Цсонгр&аацуте;д) и Бач-Кишкун (Б&аацуте;цс-Кискун) у Републици Мађарској и АП Војводине.  На конференцији за новинаре учествовали су и др Жолт Бечсеји државни секретар Министарства економије мађарске Владе, директор мађарске Агенције за инвестиције и развој трговине ИТД Хунгарy Маријана Дене и регионална директорка ове агенције у Сегедину Еник Пито. Пројекат промоције и подршке прекограничне сарадње и повећавању обима директног инвестирања у области са обе стране границе остварен је уз помоћ средстава из ИПА фонда Европске уније а требало би да обезбеди већу конкурентност овог подручја и стварање заједничке базе података о потенцијалима економије и свим обласним ресурсима. Пројекат вредан 150 хиљада евра обухвата и подршку едукације и лакше доступности, на једном месту и на истоветан начин, свих релевантних података, најпре о малим и средњим предузећима из укупно 25 територијалних јединица које ће, са обе стране границе бити укључене у ову пословну датотеку.
- Ово је један пример добре праксе и стварању заједничких услова за развој и посебно за подршку инвеститорима, и креирању понуде коју је могуће надграђивати и употпуњавати. Шансе треба да постану реалност а томе ће знатно помоћи овакво мапирање пословних могућности и потенцијала са обе стране границе - рекао је Иштван Пастор.
 Мађарски државни секретар у Министарству економије Жолт Бечсеји посебно је истакао предности базе података, најпре оних за мала и средња предузећа која ће тако много лакше и брже промовисати своју понуду али и обезбедити партнере, као и побољшати капацитете када се о извозним пословима ради, јер у тој области су оваква предузећа често била у другом плану, без директне и ефикасне помоћи од стране државе и њених институција. Зато је рад ИТД Хунгарy агенције и ВИП Фонда од изузетне важности, као и овакви пројекти које ће подићи ниво пословања и успеха са обе стане границе.
 Директор ВИП Фонда Бранислав Бугарски рекао је да је Војвођански фонд за подршку инвестицијама већ организовао семинаре за едукацију у многим пословним областима и да је задатак овог фонда не само привлачење страних инвеститора и подршка њиховим плановима у Војводини него и стварање услова за што бољу сарадњу са страним пословним људима и предузећима, као и повећавање нашег извоза и броја и обима заједничких послова. Гесло под којим се остварује сарадња у прекограничним програмима и пројектима које финансира ЕУ „Добри суседи стварају заједничку будућност" најбоље осликава вредност, велики потенцијал и ефикасно коришћење сваког евра уложеног у овакве пројекте, рекао је Бранислав Бугарски.  

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs