Васин и Јовановић у селу Јабука

Нови Сад , 31. јул 2010.
-A A +AВасин и Јовановић у селу Јабука.

Нови Сад , 31. јул 2010. .

  Нови Сад/Јабука, 31. јул - Покрајински секретар за рад, запошљавање и родну равноправност Мирослав Васин и директор Канцеларије за инклузију Рома Владе Војводине Душко Јовановић обишли су део ромског насеља у банатском селу Јабуци. Васин и Јовановић су са житељима овог села разговарали о тренутној ситуацији у овом насељу.   - Мислим да је ситуација под контролом, да се све смирило и да нема посебне тензије. Оно што смо чули у разговору са овдашњим људима потврђује такву процену и то је посебно важно јер се морамо бавити оним стварима које су за читаву ромску заједницу најважније, за септембар планираној, новој акцији јавних радова и подршци породицама како би што више малишана већ од јесени редовно похађало школу. Влада Војводине ће као и до сада увек реаговати, било преко секретаријата за рад, запошљавање и родну равноправност, Канцеларије за инклузију или покрајинских фондова, да обезбеди што боље услове за укључивање ромске деце у процес редовног школовања али и у пружању подршке запошљавању Рома у што већем броју. Трагичне догађаје морамо оставити иза себе јер је миран суживот и међунационална слога и заједништво оно што је за Војводину и све нас најважније - рекао је покрајински секретар.

 Душко Јовановић је рекао да је сиромаштво, незапосленост и недостатак образовања највећи проблем ромске заједнице и да због тога што већи број деце мора редовно похађати школу и факултете. Осим тога у војвођанским општинама са многобројном ромском заједницом, па и у општини Панчево у којој се Јабука налази, биће установљена канцеларија за проблеме Рома, односно место координатора за ромска питања. На тај начин биће олакшана и побољшана комуникација са свим нивоима власти и каналисани напори и програми за помоћ Ромима, чији је највећи број у веома тешкој ситуацији. 
 - Сиромаштво и незапосленост су генератор скоро свих невоља и зато морамо радити на томе да конкретно помогнемо што већем броју Рома да стекну образовање, и да могу да пронађу посао. Поред досадашњих напора Канцеларије за инклузију, војвођанске Владе и фондова, значајно побољшање очекујемо и од пројеката ИПА фондова - рекао је Јовановић.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs