Обележен Међународни дан Дунава

Сремска Митровица , 29. јун 2010.
-A A +AОбележен Међународни дан Дунава.

Сремска Митровица , 29. јун 2010. .

Нови Сад, 29. јун - Поводом обележавања Међународног дана Дунава, у  Међународној години биодиверзитета, данас је одржана манифестација "Фрушкогорски летњи караван", која је, на новосадском Дунавском кеју,  започета уништавањем рибарских мрежа заплењених од рибокрадица и представљањем еко-билборда на којем се промовише 11 заштићених природних добра у Војводини и њихови туристички пунктови, под слоганом "Посетите заштићена природна добра Војводине". Фрушкогорски летњи караван настављен је обиласком значајних природних и културно-историјских локалитета Фрушке горе.  "Фрушкогорски летњи караван" организовао је  Национални парк "Фрушка гора" у сарадњи са Покрајинским  секретаријатом за заштиту животне средине и одрживи развој и општинама Сремски Карловци, Ириг, Сремска Митровица и Беочин, на  чијој територији се делом простире Фрушка гора.  У присуству покрајинског секретара за заштиту животне средине и одрживог развоја др Слободана Пузовића, заменика градоначелника Новог Сада Саше Игића и директора Националног парка "Фрушка гора" Слободана Антонића, радници чуварске службе Националног парка уништили су рибарске мреже и други алат који су користиле рибокрадице.  - Сет прописа у области заштите животне средине, донетих прошле године, створили су услове да покрајинска инспекција за заштиту животне средине контролише загађиваче,  прописује мере да се уграђују потребни филтери и, наравно, да се спречава акцидентно загађење вода и помор риба, којег додуше још увек има, али у знатно мањој мери у односу на претходне године. Ресорни покрајински секретаријат у последњих неколико месеци преузео је већину надлежности што се тиче заштите рибљег фонда. Сада ради и покрајинска инспекција у чијој надлежности је заштита рибљег фонда, имамо и одговарајућа средства и, надамо се, да ћемо уз помоћ добрих партнера као што су Национални парк "Фрушка гора", Град Нови Сад и други корисници риболовних вода, успети да заштитимо нашу рибљу фауну и да ће људи и надаље моћи да уживају у пецању, али да ће то радити на одрживи начин - изјавио је покрајински секретар др Слободан Пузовић.  Директор Националног парка "Фрушка гора" Слободан Антонић изјавио је да се ово јавно предузеће бави заштитом рибљег фонда на делу Дунава од моста код  Бачке Паланке до моста код Бешке. - Рибочуварска служба запленила је и данас ће бити уништено 1025 рибарских мрежа, чија дужина је чак 35 километара - рекао је Антонић, док је заменик градоначелника Новог Сада Саша Игић рекао да у стратегији развоја главног града Покрајине, Дунав има централно место.
 Покрајински секретар др Слободан Пузовић и Миливоје Одановић, председник удружења "Новосадски еколошки центар" промовисали су данас и еко-билборд постављен на саобраћајници што води на кеј. Тим поводом, Пузовић је казао:\ - Покрајински секретаријат за заштиту животне средине и одрживи развој заједно са Еколошким центром из Новог Сада реализовао је пројекат постављања билборда на главним саобраћајницима Новог Сада,  како би се промовисала природна баштина за коју сматрамо да се недовољно познаје у широј јавности. Желимо, такође, да укажемо на велики број инфромативних центара, пунктова намењених посетиоцима, који би, на тај начин могли да се упознају са вредностима заштићених природних добара и, нарочито, шта та природна баштина значи за одрживи развој локалних заједница. Знамо да се борба за очување природне баштине Војводине води на више фронтова, а један од њих је указивање на вредности и значај тих природних добара не само са аспекта очувања биодиверзитета, односно разноликости врста екосистема, већ и са аспекта уравнотежења основних економских услова у ширем простору, што је посебно значајно у овим годинама када су изражене климатске промене. Оно што ми потенцирамо на овим билбордима односи се на потенцијал развоја локалних заједница кроз очување јединствене природне баштине, пре свега кроз еко и етно-туризам.
 Фрушкогорски летњи караван посетио је данас позната излетишта на Фрушкој гори, као што су Стражилово, Иришки венац, Змајевац, Бранковац, Летенка и Равне.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs