Производња ''Беларус'' трактора

Нови Сад , 24. јун 2010.
-A A +AПроизводња ''Беларус'' трактора.

Нови Сад , 24. јун 2010. .

Нови Сад, 24 јун - Председник Владе Војводине др Бојан Пајтић и министар трговине у Влади Републике Белорусије Валентин Сергејевич Чеканов потписали су данас Заједничку изјаву о подршци пројекту организовања монтажне производње белоруских трактора у Војводини. Ово потписивање означило је почетак инвестиције вредне преко два милиона евра у нашу земљу, што до 2011. године треба да резултира са 1000 склопљених трактора, а до 2014. планирано је да ова продукција буде на нивоу од 3000 трактора који ће бити монтирани у погонима који ће се налазити у новосадском предузећу "Петар Драпшин".
Председник Пајтић рекао је да ће на овај начин на месту пропалих погона нићи нова и профитабилна производња и обећао да ће покрајинска Влада дати подршку оваквом подухвату управо због његових вишеструких позитивиних ефеката, који, иначе, представља прву инвестицију из Белорусије код нас.Председник покрајинске Владе др Бојан Пајтић је указао на вишеструке позитивне ефекте на привредни развој Војводине, који непосредно произилазе из ове сарадње истакавши:
- Изузетно нам је важно што су Влада Белорусије и руководство фабрике трактора из Минска одлучили да ову врло популарну пољопривредну механизацију склапа и производи код нас. Ми ћемо финансијски подржати отварање сваког новог радног места кроз субвенције покрајинске Владе, јер је значај ове производње за нас вишеструк и изузетан. Овде имамо директно запошљавање и отварање 50 нових радних места, а истовремено оживљавање читаве гране производње, која ће се одвијати од Панчева и Кикинде преко Инђије, Пазове и Руме до Сомбора, Оџака и Новог Сада, али и у Трстенику, Ужицу и Београду. Дакле, даје се један нови импулс нашој привреди. Реч је о највећој индустрији трактора у целом свету, који су најзаступљенији у структури пољопривредне механизације у Војводини.
Пошто ће се трактори склапати код нас, они ће бити јефтинији за наше пољопривреднике што је још један импулс развоју пољопривреде. Такође, као позитивну страну овог пословног подухвата, Пајтић је навео чињеницу да је ово и један од начина да се побољша структура нашег извоза и целе економије. Производња познатог трактора и ова значајна белоруска инвестиција представљају, такође, позитиван знак и другим страним улагачима да је Војводина подручје атрактивно за инвестиције.
Министар трговине у Влади Белорусије Валентин Сергејевич Чеканов, који је уједно и председавајући Међувладине белоруско-српске комисије за трговинско економску сарадњу казао је да је 2010. донела нове резултате и у првих пет месеци робна размена између наше земље и Белорусије повећана је за 220 одсто у односу на протекли период. Министар Чеканов истакао је очекивање да ће овај пројекат производње трактора у Војводини бити један од главних примера свима како треба заједнички радити и зарађивати. Он је казао да је реч о пројекту од обостраног интереса и узајамне користи, који ће људима донети запослење, обновити капацитете који не раде, појачати извоз и могућност нашег заједничког изласка на тржишта трећих земаља. Белоруски министар трговине посебно је нагласио да у његовој земљи имамо поузданог партнера и доброг пријатеља.
Покрајински секретар за рад и запошљавање Мирослав Васин навео је да је данашње потписивање протокола само финализација интензивне вишемесечне сарадње на стварању услова за отварање фабрике у Србији, односно Војводини, у којој ће бити монтирани белоруски трактори.Такође, покрајински секретар Васин навео је значај ангажовања бројних кооперантских фирми из Србије и Војводине које ће се укључити у овај пројекат, што ће допринети не само производња трактора "Беларус" у Војводини, већ укупној продукцији "Минског тракторског завода" и "Агропанонке".
Потписивању данашњег протокола у Влади Војводине присуствовали су и Бранислав Бугарски, директор Фонда за привлачење инвестиција ВИП Фонда, као и бројни сарадници и партнери у овом пројекту.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs