Енергија свуда око нас

Нови Сад , 31. мај 2010.
-A A +AЕнергија свуда око нас.

Нови Сад , 31. мај 2010. .

Нови Сад, 31. мај -Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине Радослав Стриковић, покрајински секретар за образовање проф. др Золтан Јегеш и председник Центра за развој и примену науке, технологије и информатике у Новом Саду др Слободан Попов, потписали су данас у Влади АП Војводине уговоре о суфинансирању пројекта под називом "Енергија је свуда око нас" у вредности од 680.000 динара.Покрајински секретар Стриковић је истакао да је данашње потписивање уговора други корак у реализацији овог пројекта, поводом којег је споразум о сарадњи потписан почетком године.
"Реч је о пројекту који не кошта пуно, а притом је донео велики број идеја који је потекао од школа, односно наставника и ђака који су масовно учествовали у њему. Отишло се корак даље, те су за своје идеје награде добили и ван наших граница, што показује да смо добили озбиљне партнере у овој области", нагласио је ресорни секретар Стриковић. Како је је навео пројекат ће у такмичарском делу бити завршен до краја школске 2009/2010 године, након чега ће бити оформљена посебна комисија при Секретаријату, чији рад ће бити посвећен оваквим и сличним пројектима. Почетком нове школске године уследиће награде, како појединачне тако и колективне за школе које су имале најбоље пројекте, а наредна активност биће такође заједничка да се пронађу средства, како би се ове идеје и реализовале. Секретаријати и Центар биће присутни и подржаће и последњу фазу реализације овог пројекта колико год то буде могуће, а постоји и идеја да се у овакве пројекте укључују што млађи учесници, најавио је покрајински секретар Стриковић.
Покрајински секретар за образовање проф. др Золтан Јегеш је истакао да је неопходно сензибилисати Војвођане већ од најранијег узраста у погледу што рационалнијег коришћења енергије, истакавши да је управо у прилог овоме говори постојећа сарадња. Енергија је све скупља, тако да је едукација у том смеру неопходна, па отуда као резултат и сарадња два покрајинска секретаријата.
"Мислим да ће се и након последње фазе овог пројекта по додељивању награда његова реализација наставити. Овакви пројекти биће неопходни све док се не окренемо коришћењу већег дела енергије из обновљивих извора.Врло је добра чињеница да се у овај пројекат ујкључио огроман број школа, што говори о важности теме и нашој заинтересованости да иновативно приступимо решавању проблема у својој средини. Новина и посебан допринос је да смо у читаву причу укључили и информатику, што треба да допринесе што већој рационализацији читавог пројекта.Уколико се постигне да утичемо на свест околине да се у сваком дому искључи бар по једна сијалица биће то значајан помак.
-Пут од идеје до реализације врло је мукотрпан- истакао је председник Центра за развој и примену науке, технологије и информатике у Новом Саду др Слободан Попов. Он је казао да није било лако анимирати школе, наставнике и ученике. Међутим, завршна манифестација у Кули била је више него посебна јер је из овог пројекта, осим литерарних радова, макета, ликовних радова и мултимедијалних презентација произишла и истоимена химна, што сведочи да је ова тема била посебан изазов за војвођанске ђаке.
Пројекат "Енергија је свуда око нас" ,уз подршку Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине и Покрајинског секреатријата за образовање први пут реализује у основним и средњим школама у АП Војводини. Организатори и реализатори су Центар за развој и примену науке, технологије и информатике и Савез информатичара Војводине. Пројекат обухвата активности ученика и ментора на теме: алтернативни и обновљиви извори енергије, мере штедње енергије и екологија, управљање отпадом и енергија. Циљ је био покренути што ширу активност међу младима из ове области, који ће својим идејама указати на постојање разних извора енергије и могућности које до сада нисмо користили.

Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs