Дан отворених граница и заседање Скупштине ДКМТ

Суботица , 30. мај 2010.
-A A +AДан отворених граница и заседање Скупштине ДКМТ.

Суботица , 30. мај 2010. .

 Нови Сад, 30. мај - Потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за међурегионалну сарадњу Борис Барјактаровић и делегација Владе Војводне присуствовали су традиционалном Дану отворених граница, сусрету на тромеђи Реплике Мађарске, Репблике Румуније и АП Војводине - Републике Србије. Сусрети се одржавају на месту на коме је постављен тространи гранични камен, којим је обележен споразум о разграничењ између три земље (Триплеx Цонфиниум).   Програм на тромеђи који је овог пута, осим уобичајене трке „око камена" ученика основних школа из три суседна места Рабе, Беба Веке и Кибекхазе, није одржан због лођег времена, увод је годишње заседање Скупштине ДКМТ еврорегије, која је овога пута одржана у Румунији у месту Санниколау Маре.

 Константин Остафићук председник Жупанијског већа жупаније Тимиш, која је била председавајући током протекле године у свом поздравном говору, уз добродошлицу званицама и гостима, рекао је да пројекти еврорегије, осим своје сада већ неспорне важности и за садашњост и за будућност становника жупанија и покрајине, чланица ДКМТ, и рад на њима нуди још нешто, а то је велико задовољство. Пошто се од наредне, 2011. године када се Румунија придружује земљама у "Шенген" зони, границе између Мађарске и Румуније заправо бришу, сарадња ће бити још лакша, а ми ћемо као и досада учинити све да се и Србија и Војводина нађу у овој заједници. Но и до тог дана имамо неколико значајних пројеката, какав је и ревиталиација жељеничких пруга у еврорегији, које треба успешно и заједно да реализујемо - рекао је Константин Остафићук. Он је најавио читав низ спортских и културних догађаја којима ће ДКМТ бити покровитељ и покретач.
 Потпредседник војвођанске владе и координатор ДКМТ за нашу покрајину Борис Барјактаровић рекао је да еврорегија ДКМТ представља значајну подршку развоју пограничне зоне али да је једно од оружја у борби са великом кризом па у наредном периоду треба створити услове за отварање индустријског парка на тромеђи који би донео развој и нова радна места за све чланице. Како то пример Румуније и Мађарске, односно земаља у зони споразума у Шенгену показује, границе нам не требају, и надам се да ће и нашу земљу и њене људе тако бити и већ у наредном периоду. Иначе у Војводини је рад ЈД ДКМТ добио признање као „пример добре праксе" и нашао се међу десет најуспешнијих таквих пројеката, од чак две стотине испитаних и упоређених пројеката - рекао је потпредседник војвођанске владе.
 На овогодишњем заседању Скупштине ДКМТ и Скупштине Јавног непрофитног друштва ДКМТ председавање је преузела Жупанија Чонград а потпредседник Петер Закар симболично је преузео обележје ДКМТ стаклену скулптуру. На седници су у оквиру днвеног реда, усвојено неколико пројеката међу којима су најважнији они везани за даље унапређивање заједничког спасилачког тима за интервенције после непогода и природних катастрофа, планирана ревитализација и изградња две жељезничке пруге, Сегедин - Суботица и Сегедин - Темишвар у дужини од 40 и 22 километра, даље развој Еврорегионалног информативног центра који ће радити на сва три језика ДКМТ и на енглеском. Предвиђено је и даље унапређивање туризма у еврорегији, посебно тематских туристичких рута названих Пут Кадарке, Улица ракије и пивска стаза и специјалзованих студјских понуда, какве су оне везане за културно-уметничко населеђе рагиона (сецесија, арт новеауx) и других елемената наслеђа али и савремене културе а престваљени су и пројекти из области заштите животне средне.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs