Саопштење са 26. седнице Владе АП Војводине

Нови Сад , 05. мај 2010.
-A A +AСаопштење са 26. седнице Владе АП Војводине .

Нови Сад , 05. мај 2010. .

Нови Сад, 5. април- На данашњој 26.седници Владе АП Војводине, којом је председавала потпредседница Владе АПВ Ана Томанова Маканова, донете су три Одлуке: о броју студената за упис у прву годину студијских програма основних академских и интегрисаних студија, затим дипломских академских студија - мастер и докторских студија, који се финансирају из буџета АП Војводине на факултетима у саставу Универзитета у Новом Саду, као и о броју студената за упис у прву годину студијских програма основних струковних студија, који се финансирају из буџета АП Војводине у високим школама струковних студија, чији је оснивач АП Војводина у школској 2010/2011. години.Покрајински секретар за образовање проф. др Золтан Јегеш навео  је да је на високим школама струковних студија чији је оснивач АП Војводина, предвиђено  да у наредној школској години прву годину студија упише 2.620 студената и то 1.155 студената чије ће се образовање финансирати из буџета Покрајине и 1.465 студената који ће плаћати школарину. На факултетима у саставу Универзитета у Новом Саду, предвиђено је да прву годину основних академских и интегрисаних студија упише 8.640 студената и то 4.664 студента чије ће се образовање финансирати из буџета Покрајине и 3.976 студената који ће плаћати школарину.
Прву годину дипломских академских - мастер и докторских студија моћи ће да упише 5.098 студената - 2.771 студент чије ће се образовање финансирати из буџета и 2.327 студената који ће плаћати школарину. Секретар Јегеш је прецизирао да ће се мастер студије из буџета плаћати за 2.549 студента, док ће се самофинансирати 1.917 студената, а за докторске студије на буџету је издвојено за 222 студента, а места за самофинансирајуће има 410. На предлог покрајинског секретара за науку и технолошки развој проф. др Драгослава Петровића на седници Владе АП Војводине донет је закључак да се до  краја ове буџетске године обавежу Покрајински секретаријат за образовање и Покрајински секретаријат за рад, запошљавање и равноправност полова да направе Стратегију о потребама тржишта рада, како би се факултети у оквиру Универзитета у Новом Саду могли усмерити ка школовању потребних занимања. Професор Петровић је објаснио да постоји велики број школованих кадрова педагошке струке који не могу да се запосле, јер нема потребе за њима, док, на пример, у производним процесима нових технологија нема довољно одређених образовних профила. Зато је важно да се сачини сигнификација оних профила и смерова који одговарају потребама тржишта рада и да се, уз сарадњу са стручњацима са новосадског Универзитета, они и спроведу, рекао је проф. др Драгослав Петровић.
Влада Војводине усвојила је Одлуку о образовању Покрајинског савета за борбу против дроге, на чијем челу ће бити покрајински секретар за спорт и омладину Модест Дулић. Савет ће, у складу са Националном стратегијом за борбу против дроге, пратити стање и проблеме наркоманије, координирати рад свих установа, удружења и организација које се баве борбом против наркоманије, у правцу заједничког деловања на превенцији, лечењу, третману и рехабилитацији зависника од дрога, иницирати доношење програма превентивних активности на отклањању штетних последица злоупотребе дроге и пратити реализацију донетих програма.Са тим у вези чланови Владе су прихватили и протокол о сарадњи између Владе АП Војводине и Радио-телевизије Војводине о  активном  укључивању Савета у едукацију становништва која се односи на проблеме наркоманије. РТВ ће, у договору са Покрајинском владом односно Покрајинским саветом за борбу против дроге, обезбедити  медијску  подршку свим таквим активностима у акцији против овог озбиљног друштвеног проблема.          

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs