Др Бојан Пајтић отворио сталну поставку сликара Саве Стојкова

Нови Сад , 30. март 2010.
-A A +AДр Бојан Пајтић отворио сталну поставку сликара Саве Стојкова.

Нови Сад , 30. март 2010. .

Нови Сад/Сомбор, 29. март - Председник Владе Војводине др Бојан Пајтић отворио је јуче у Сомбору, у згради Препарандије, сталну поставку сликара Саве Стојкова. Формирањем сталне ретроспективне поставке радова познатог војвођанског сликара обележена је шездесетпетогодишњица његовог рада и осамдесетпети рођендан, а Сомбор је на иницијативу Педагошког факултета добио изузетан музејски и уметнички садржај.
Свечаном програму поводом отварања галерије присуствовале су многобројне званице из политичког и културног живота Србије, а у свом обраћању гостима председник војвођанске владе је, између осталог, рекао:
- Свако од нас мисли да је открио тајну сликара Саве Стојкова. Тако сам и ја уверен да је знам. На сликама Савиним нема Војводине каква она јесте, на њима је она Војводина какву током последња три века сви желимо. Без обзира на то одакле смо дошли, којим језиком говоримо, како се крстимо или коме се клањамо, сви смо ми на Војводину гледали као на благородну регију мира и спокоја. А под кровом тршчара, иза кибиц-фенстера и под богатим крошњама Саве Стојкова крије се баш то: наша давнашња жеља - богат род на плодној и мирној земљи, стабилност и срећа, стари војвођански архетип. Сава Стојков је сликар свакојаког добра. Зато нам је Сава драгоцен. Јер овде где има пуно нација и вера, и где је бостан највеће брдо, зло је лако донети. И ветар може да га развеје. Зато је овде, како песник каже „мала врачка" да нестану смутње и црни облаци. Ако вас некада подсете на лицидарско срце, то је зато што су ове слике војвођанске амајлије - праслике мира и благостања које од ње желимо. И ако вас неко пита шта је идеја Војводине, ви га доведите овде, па му лепо покажите. Зато галерију посвећену Сави Стојкову отварам са великом радошћу и поносом - рекао је председник Пајтић.
У уметничком делу програма поводом отварања сталне ретроспективе дела саве Стојкова учествовали су Мира Бањац и Звонко Богдан.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs