Европски студентски камерни оркестар одржао концерт у холу Бановине

Нови Сад , 29. март 2010.
-A A +AЕвропски студентски камерни оркестар одржао концерт у холу Бановине.

Нови Сад , 29. март 2010. .

Нови Сад, 29. март -  Под покровитељством Покрајинског секретаријата за културу, у централном холу Бановине оџан је концерт Европског студентског камерног оркестра предвођен аустријским концерт мајстором Лаваром Ларсеном. На данашњег концерту изведена су дела  Wолфганга Амадеуса Мозарта, Цлаудиа Сантороа, Леоша Јаначека и Астора Пиаззолла. Концерт је део пројекта који  реализује Европска асоцијација конзерваторијума и музичких академија у сарадњи са Агенцијом за међународни развој и сарадњу и Краљевским музичким колеџом из Шведске. Чланове оркестра чини 20 студената музике из 16 европских земаља. Они студирају на престижним музичким академијама  и факултетима, попут Норвешке академије уметнсти  из Осла, Краљевског музичке академије из Стокхолма, Универзитета Фредерик Шопен из Варшаве, Музичке и позоришне академије из Виљнуса, Конзерваторијума Г. Верди из Милана, Националног конзерваторијума из Париза и других. Из нашег региона чланови су са музичких академија из Загреба, Бања Луке, Сарајева и Цетиња, а из наше земље чланови оркестра су Георг Шефер са Академије уметности из Новог Сада и Ана Ристић са Факултета музичких уметности из Београда. Сличне концерте овај реномирани оркестар одржао је већ  у  Београду и Цетињу, а након Новог Сада, гостује у  Сарајеву.
Концерт је отворио покрајински секретар за културу Милорад Ђурић који је поздрављајући  врхунске младе уметнике из велког броја  европских земаља, изразио задовољство што су међу њима и студенти са наших академија из Новог Сада и Београда. Истакао је да  овај пројекат подразумева сарадњу, усклађивање и размену искустава између музичких факултета и академија, како земаља западног Балкана, тако и европских земаља.
- Заједничко музицирање у оркестру,  у којем су чланови из различитих европских земаља, сјајан је пример на који начин може да се унапређује сарадња, али и начин да ови млади људи, кроз заједничко музицирање и дружење,  могу да промовишу идеју различитости и сарадње и хармонизацију тих различитости, казао је Ђурић.
У име домаћина, присутне је поздравио директор Академије уметности из Новог Сада Зоран Тодовић. - Ја имам један сан,  када  стално свира музика ја сликам, а топови ћуте. Код нас су превише топови говорили, убудуће се надам да ћемо углавном слушати музику, казао је Тодовић.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs