Отворена изложба ''Национални паркови Европе''

Нови Сад , 22. март 2010.
-A A +AОтворена изложба ''Национални паркови Европе''.

Нови Сад , 22. март 2010. .

Нови Сад, 22. март - У оквиру прославе јубилеја, 50 година од оснивања Националног парка "Фрушка гора", данас је у Информативном центру на Иришком венцу отворена међународна изложба фотографија под називом "Национални паркови Европе". Прикази крајолика из 43 европска национална парка, почев од величанствених планина до исконских шума и пешчаних плажа, уједно су и део прославе стогодишњице националних паркова Европе, коју организује Европарк федерација. Изложба траје до 7. априла, када се сели у Летонију, а потом у још четири европске земље. Посетиоци могу да виде ову занимљиву поставку сваког дана од 9 до 17 часова.

Данас, у свету постоји преко 6500 националних паркова који представљају просторе са најбоље очуваним деловима природе, изузетним богатством живог света и културним наслеђем. Први национални парк у Европи основан је у Шведској 1909. године, а након тога оснивани су паркови и у другим европским земљама.
- Овом изложбом, као и бројним другим промотивним активностима које смо припремили у години обележавања јубилаја нашег Националног парка „Фрушка гора" желимо да покажемо да природна баштина и заштићена природна добра Европе представљају једну целину и да она на најбољи начин повезују људе - рекао је на отварању изложбе покрајински секретар за заштиту животне средине и одрживи развој др Слободан Пузовић. Он је додао да изложба на веома леп начин обједињује јединство природне и културне баштине, и на прави начин презентује оно што национални паркови јесу, и чему треба да служи и наша Фрушка гора. - Национални парк „Фрушка гора" треба да чувамо и због птица, сисара и биљака које овде живе, али и због људи којима ће бити боље на овим просторима, ако ово природно добро очувамо.
Директор ЈП Национални парк „Фрушка гора" Радован Нинковић рекао је да ће цела година бити посвећена обележавању јубилеја националног парка бројном акцијама, едукативним програмима, тематским изложбама. Оно што је значајно, биће настављене активности на ревитализацији шума, храстом китњаком, рекао је овом приликом Нинковић.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs