Председник Пајтић примио министра културе Словачке Републике Марека Мађарича

Нови Сад , 27. фебруар 2010.
-A A +AПредседник Пајтић примио министра културе Словачке Републике Марека Мађарича.

Нови Сад , 27. фебруар 2010. .

Нови Сад, 27. фебруар - Председник владе Војводине др Бојан Пајтић примио је данас госте из Републике Словачке, Марека Мађарича министра културе и делегацију овог министарства, у оквиру њихове посете нашој земљи. Гост председника војвођанске владе био је и њ.е. амбасадор Словачке Републике у Београду Игор Фурђик, а у разговору су учествовали и потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за информације Ана Томанова Маканова, покрајински секретар за културу Милорад Ђурић и потпредседник Скупштине АП Војводине Мартин Злох. У разговору је било речи о традиционалним везама и успешној сарадњи и многоструким везама АП Војводине и Словачке Републике, и о посебној улози коју у изградњи и богатству свих облика међусобне сарадње има словачка национална заједница у Војводини.
- Нема никакве дилеме да су националне заједнице не само симболични него и стварни мостови између народа и држава, и наше међусобно пријатељство и сарадња то свакодневно потврђују. Војводина је доказала да је брига о очувању националног, културног, језичког и националног идентитета наше трајно опредељење и наша највећа снага јер су у Војводини све националне заједнице не само успешно сачувале свој укупни идентитет него је то остварено у условима заједничког суживота, јер је АПВ једна од етнички, језички, верски и културно најсложенијих европских регија.
Надамо се да ће наше везе бити обогаћене и успешном економском сарадњом јер је она важна за све наше грађане а наша традиционална блискост пружа могућност да изградимо много боље пословне и привредне везе - рекао је председник Владе Војводине др Бојан Пајтић, и истакао да је у току процес уписивања у посебне мањинске бирачке спискове, што ће омогућити непосредне и демократске изборе за националних савета националних заједница. 
  - Мало је средина у словачкој дијаспори које су тако успешно очувале свој идентитет и аутохтоност. То нам је посебно драго јер представља потврду да успешно бринете о проблемима мањина и о словачкој националној заједници. Словаци су задржали свој идентитет а истовремено су лојални грађани и изузетно успешно учествују у свим аспектима живота у Војводини и Србији. Моја посета има два циља: потписивање програма међусобне сарадње у области културе са републичким министром културе и посету Војводини и словачкој националној заједници. Током посете биће реализовани и неки конкретни пројекти, какав је помоћ за реконструкцију куће Мартина Јонаша - рекао је Марек Мађарич, министар културе у Влади Републике Словачке. Говорећи о традиционалним везама и активностима Словачког националног савета, потпредседница Владе Војводине и председница савета Ана Томанова Маканова, рекла је да Словаци у Војводини имају изузетно динамичан културни живот, и да поред неговања богатог традиционалног наслеђа на које су изузетно поносни, школовања на матерњем језику, и успешног рада културних институција каква је Матица Словачка, постоји читав низ других значајних активности и садржаја, од рада Словачке редакције у оквиру јавног војвођанског РТВ сервиса, издавања часописа, деловања професионалног позоришта и одржавања бијенала - позоришних сусрета најбољих представа словачких аутора и савремених текстова на словачком језику, до неговања аматерског сликарства, које је средине у којима живе војвођански Словаци учинило познатим и препознатљивим у читавом свету.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs