Дан отворених врата Скупштине АП Војводине: Безбедност и млади

Нови Сад , 27. фебруар 2010.
-A A +AДан отворених врата Скупштине АП Војводине: Безбедност и млади.

Нови Сад , 27. фебруар 2010. .

 Нови Сад, 27. фебруар - У Скупштини АП Војводине одржана је данас традиционална манифестација „Дан отворених врата Скупштине АП Војводине", која је овај пут била посвећена теми безбедност и млади, о чему су говорили представници Министарства унутрашњих послова Републике Србије, надлежних покрајинских секретаријата, као и образовних установа.   Отварајући Дан отворених врата, председник Скупштине АП Војводине Шандор Егереши истакао је да нажалост, физичко, психичко, политичко и други облици злостављања постају образац свакодневнице, те да су насиљу изложене све старосне, етничке, језичке, полне и верске групације. 
 „Статистика малолетничког насиља је поразна и застрашујућа. Данас ћемо чути бројне податке, али ја сам родитељ два малолетна детета, и пренеразили су ме подаци истраживања «Србија без насиља» који показују да је око 80 одсто ученика присуствовало тучама. И ако је више од половине ученика присуствовало сценама застрашивања својих другова, то значи да је један од мојих синова сваког дана сведок таквих дешавања", нагласио је Егереши.
 Наводећи пример десетогодишњег дечака који је, након што је био изложен насиљу, на популарној мрежи „Фејсбук" покренуо групу „Доста с насиљем у школама! СТОП хулигани", Егереши је додао да је охрабрујућа чињеница да постоји свест о присуству насиља, спремност младих да сами помогну особи која трпи насиље, те да солидарност и хуманост нису заборављене особине.   „Позивам све вас, а ја се обавезујем да ћу својим радом учинити све - да ојачамо институције и онај вредносни систем који врлину вредног, одговорног, паметног, хуманог и солидарног - дакле врлину младог човека 21. века - ставља у средиште", рекао је Егереши.
 Начелник Управе полиције у Министарству унутрашњих послова Владе Републике Србије генерал Младен Курибак истакао је да МУП у сарадњи са образовним институцијама, али и са локалном заједницом ради на спречавању малолетничке деликвенције. Он је додао да је проценат деликвенције код младих знатно мањи у односу на прошлу годину, али да ће безбедност бити на задовољавајућем нивоу тек када се сви грађани буду осећали сигурно. Курибак је додао и да је поверење грађана у полицију подигнуто на виши ниво, те да су основни задаци МУП-а остваривање и очување демократских вредности, заштита мањинских права, хумана примена закона, поштовање културолошких разлика и уважавање потреба грађана.

 Покрајински секретар за образовање у Влади Војводине др Золтан Јегеш истакао је да је овај секретаријат заједно са Министарством за образовање покренуо низ акција како би се васпитни сегмент вратио у систем образовања. Јегеш је навео да је у вишенационалним срединама пројекат „Сигурна школа" показао конкретне резултате јер је у тим срединама смањен број инцидената. Истичући да је да је безбедност деце заједничка брига целог друштва, Јегеш је рекао и да су као превентивне мере спроведена едукативна предавања о присуству дроге у школама, како би професори и васпитачи умели да препознају проблем у зачетку, те да правовремено реагују.
 Помоћник покрајинског секретара за спорт и омладину  Владе Војводине Тања Бањанин Пејић истакла је да је у току израда Акционог плана политике за младе који ће од ове године садржати и сегмент безбедности младих, са циљем да се препозна и утиче на решавање конфликта. Она је нагласила да је у овој области неопходна сарадња свих надлежних институција, невладиног и владиног сектора, као и образовних институција.
 О младима и њиховој безбедности говорила је и Зденка Ивковић, педагог у Основној школи „Милош Црњански" у Новом Саду, која је истакла да је много битније радити на превенцији насиља у школама, него на мерама кажњавања када се насиље већ догоди. Она је додала да је Основна школа „Милош Црњански" прва школа у Новом Саду која је стекла сертификат „Школа без насиља" у оквиру УНИЦЕФ пројекта, који је допринео промени размишљања свих запослених у школама и омогућио да препознају све облике насиља.
 Дану отворених врата су присуствовали и потпредседница Скупштине АП Војводине доц. др Бранислава Белић, чланови Одбора за безбедност Скупштине АП Војводине, полазници Центра за основну полицијску обуку из Сремске Каменице, средњосколци и студенти из АП Војводине, представници НВО сектора и грађани. Посетиоцима је након излагања гостију и дискусије уприличен обилазак здања Скупштине АП Војводине. КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА
СКУПШТИНЕ АП ВОЈВОДИНЕ  
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs