Војводина и Вуковарско-сријемска жупанија конкретизују сарадњу

Нови Сад , 22. фебруар 2010.
-A A +AВојводина и Вуковарско-сријемска жупанија конкретизују сарадњу .

Нови Сад , 22. фебруар 2010. .

Вуковар/Нови Сад, 22. фебруар - АП Војводина и Вуковарско-сријемска жупанијапотписаће током маја месеца Споразум о сарадњи, којим ће унапредити ипродубити досадашње партнерство две регије, закључено је на данашњемсастанку делегација Скупштине и Владе АП Војводине са највишим званичницимаВуковарско-сријемске жупаније. На састанку делегација, које супредводили председник Скупштине АП Војводине Шандор Егереши ижупан Вуковарско-сријемске жупаније Божо Галић, прецизирано је да ће будућимСпоразумом, проистеклим из већ постојећег Протокола о међусобним односима, битистворени услови за јачање привредне, политичке и културне сарадње,као иунапређена сарадња скупштинских одбора из ових области. Главна тема данашњихразговора у Вуковару била је прекогранична сарадња и сарадња у оквиру израдедунавске стратегије, а наглашено је и да је неопходно појачати прекограничнидијалог и успоставити институционалне односе између локалних управа и другихрелевантних локалних и регионалних чинилаца, како би се оснажила сарадња уоквиру прекограничних пројеката. Председник Егереши посебно је указао на значајзаједничког деловања на изради дунавске стратегије.
 - Дунав је наша заједничка најбоља развојнашанса и заједничким наступом би требало да  искористимо све потенцијале који намсе отварају у оквиру дунавске стратегије и будућег дунавског евро-региона. Улога регија, којефункционишу по принципу повезивања, партнерства и сарадње, је кључна заизраду дунавске стратегије, као и за саме грађане - рекао је Егереши.

 На састанку је договорено и да, у склопуизраде дунавске стратегије, Вуковарско-сријемска жупанија и АП Војводина,средином маја, организују заједничку дводневну конференцију о правцима развојадунавског региона и улози регија, која би се један дан одржала у Вуковару аследећи у Новом Саду. Егереши је предложио и заједнички наступ дверегије, којима би се придружила и мађарска Жупанија Бач-Кишкун, на Пољопривредном сајму у Новом Саду, где бисе о дунавској стратегији разговарало уз присуство привредника и другихзаинтересованих из читавог региона, али и Европе. Егереши је позвао представникеВуковарско-сријемске жупаније да узму активно учешће и на Конференцијипредседника парламената држава и регија подунавског региона, који би у сарадњиса Народном скупштином Републике Србије, а уз подршку Парламента немачкепокрајине Баден-Виртемберг, требало да се одржи у Новом Саду у новембру 2010.године.
 На састанку је разговарано и о механизмимакојима би се обострано унапредили положај националних заједница у обе регије, апредседник Егереши је најавио да ће учинити додатни напор да се припадници свихнационалних заједница, па тако и хрватске, анимирају да се упишу у бирачкеспискове због избора Националних савета. ЖупанВуковарско-сријемске жупаније Божо Галић истакао је значај јачања билатералнесарадње, пре свега кроз прекограничне пројекте, сарадњу привредника али изаједнички развој инфраструктуре. Галић је истакао да «нико више од људи којиживе дуж Дунава не може бити више заинтересован са сарадњу».

 На састанку је закључено и да је неопходнопостизање споразума о начину и могућностима заједничког коришћењаШаренградске аде, а да се при том не прејудицирају питања границе. Разговараноје о отварању нових граничних прелаза због исказаних потреба грађана који живеу пограничним подручјима. Потпредседник Владе Војводине и покрајинскисекретар за регионалну и међународну сарадњу Борис Барјактаровић истакао језначај сарадње две регије при изради просторног плана АП Војводине. Он јеуказао и на могућност заједничке обуке кадрова за вођење прекограничних идругих пројеката, као и на неопходност да се, поред НВОсектора, локалне самоуправе још снажније укључе у пројекте прекограничнесарадње. На састанку у Вуковару учествовали су и потпредседници Скупштине АПВојводине Маја Седларевић и Мартин Злох, као и покрајински посланик ТомиславБогуновић. 
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs