Злох и Новиков разговарали са представницима Словачких агенција Самрс и Сарио

Нови Сад , 30. октобар 2009.
-A A +AЗлох и Новиков разговарали са представницима Словачких агенција Самрс и Сарио .

Нови Сад , 30. октобар 2009. .

  Нови Сад, 30. октобар - Потпредседник Скупштине АП Војводине Мартин Злох и директор Канцеларије за Европске послове Извршног већа АП Војводине Предраг Новиков примили су данас заменика директора Агенције за пружање међународне развојне помоћи Владе Републике Словачке Станислава Ондруша, пројект менаџера те агенције Камила Сметана, као и представника Словачке агенције за развој инвестиција и трговине Петера Јесенског.  Гости из Словачке Републике који бораве у званичној тродневној посети нашој земљи, информисали су потпредседника Злоха и директора Новикова о наставку пружања помоћи Србији у наредне две године, као земљи првог реда приоритета, од стране Владе Републике Словачке. За наредни период планирана су средства у износу од 3.000 000 евра, која ће бити пласирана путем пројеката, а у оквиру подршке развоју наше земље учествоваће и Влада Републике Аустрије. На данашњем састанку, једна од тема је била и дефинисање приоритених области у којима развојна помоћ може да буде најефикаснија и да у највећој мери буде од користи за све грађане наше земље. На састанку су размотрени и модалитети подршке Регионалној сарадњи између АП Војводине и Словачких региона. Наша покрајина има активну сарадњу са Трнавским регионом, а у фази успостављања је и сарадња са Братиславским регионом.
Потпредседник војвођанског парламента Мартин Злох се у име покрајинске администрације захвалио гостима на помоћи коју је у претходном периоду, нашој земљи пружила Влада Републике Словачке. Злох је казао да су путем те помоћи реализовани пројекти у вредности од 5.000 000 евра и да је значајан део новца пласиран у Војводину. Потпредседник покрајинског парламента је изразио задовољство чињеницом да ће Влада Републике Словачке и у наредном периоду пружати развојну помоћ Србији, као земљи највишег реда приоритета. Путем пројеката подршке, нашим институцијама се преносе и искуства Словачке Републике у различитим областима и успостављају стандарди који важе у Европској унији, што је за нас веома значајно, рекао је Мартин Злох. Он је истакао да је у садашњим околностима за нашу земљу веома значајно да помоћ приоритетно буде усмерена у пројекте из области изградње инфраструктуре, енергетике, заштите животне средине, привлачења инвестиција и подршку запошљавању. 
 Петер Јесенски из Словачке агенције за развој инвестиција и трговине указао је на тренд раста билатералне сарадње између две земље, који је потврђен и приликом радне посете премијера Мирка Цветковића Словачкој Републици, 21. септембра ове године. Јесенски је истовремено указао на то да економски потенцијали и добри партнерски односи пружају могућност за далеко већи обим сарадње и додао да је смисао развојне помоћи да она постепено прерасте у економску сарадњу. Говорећи о инвестицијама, Петер Јесенски је навео да у овом тренутку постоји велико интересовање словачких инвеститора за услове улагања и пословања у нашој земљи. Он је изразио наду да ће поред успешних већ реализованих инвестиција, словачки привредници у наредном периоду имати још динамичније инвестиционе активности у Србији. Истовремено, Петер Јесенски је изразио и очекивања да ће привредни субјекти из наше земље бити у већој мери присутни на словачком тржишту, као и да ће словачки и српски привредници убудуће наступати као равноправни партнери. КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЕДНИКА
СКУПШТИНЕ АП ВОЈВОДИНЕ
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs