Потпредседница Скупштине АПВ Бранислава Белић на конференцији о унапређењу здравства у Бриселу

Нови Сад , 29. октобар 2009.
-A A +AПотпредседница Скупштине АПВ Бранислава Белић на конференцији о унапређењу здравства у Бриселу .

Нови Сад , 29. октобар 2009. .

 Брисел/Нови Сад, 29. октобар - Потпредседница Скупштине АП Војводине доц. др Бранислава Белић учествовала је данас у Бриселу у раду једнодневне конференције о здравству, организоване под покровитељством Скупштине европских регија (АЕР) чији је Војводина активни члан од 2002. године. Конференцију под називом "Најновије техологије у области подизања квалитета заштите здравља за бољу и јачу Европу" иницирала је Шведска, која у оквиру председавања Европском унијом, организује низ предавања, семинара и конференција у Бриселу а предавачи су били професори најеминентнијих шведских факултета, председници европских удружења медицинских радника и пацијената, као и лауреати за Нобелову награду из области медицине.        Потпредседница Скупштине АП Војводине Бранислава Белић истакла је да су на овој конференцији, на стручан и савремен начин, презентована најмодернија искуства европских региона, чланица АЕР-а, у области здравства и да је за АП Војводину од изузетне важности да те трендове прати и у њих се, колико је то год брже могуће, активно укључује. Она је нагласила да је у свим излагањима, радионицама и предавањима експерата из области здравства из различитих европских региона, посебна пажња посвећена управо - пацијенту.
 - Изнета је идеја, с циљем да се она што пре спроводе у дело, да је неопходно да све европске регије имају једнако развијен модел здравства и да пацијенти из сваке регије могу да користе све здравствене услуге одређеног нивоа у другој регији. Наравно, у том случају би регија из које пацијент долази признала трошкове, као да се пацијет лечио у својој матичној регији", навела је Белићева. Она је прецизирала да ће, када се ова иницијатива спроведе у дело, постојати и регије које ће моћи да пружају здравствене услуге вишег нивоа, где ће одлазити пацијенти који такву здравствену услугу не могу да добију у својим регијама. Према речима потпредседнице Белић, на конференцији је посебно наглашена потреба стављања пацијента у први план и максималног изласка у сусрет његовим потребама.
 - Јасно је наглашено да права пацијента  морају бити максимално заштићена и да се максимално мора водити рачуна о његовој сигурности. То је правац у ком се развија и у ком ће се развијати здравство у европским регија и са којим ми што пре морамо ухватити корак - истакла је потпредседница Белић. Она је додала да се на овој високостручној конференцији разговарало и темама из области медицинског менаџмента, као и о корацима који доприносе даљем развоју здравства. 
- За нас је веома значајно што смо чули у ком смеру се креће европско здравство и какви су погледи европских региона по том питању. Постоји много конкретних ствари које већ сада можемо и сами применити и програми у које се, уз неке мале корекције, са сигурношћу у будућности можемо укључити и у њима равноправно учествовати - нагласила је потпредседница Белић.
 Према идеји организатора, циљ ове конференције је да скрене пажњу политичара на регионалном и локалном нивоу да треба створити стратегију заштите здравља, као и да успостави сталан дијалог на ову тему између институција Европске уније и свих грађана Европе, као и промовисање подизања квалитета заштите здравља у Европи јер «здравље је богатство». Учесници Конференције били су политичари из европских региона који раде на развијању здравствене заштите, финансијске институције, истраживачки центри као и фармацеутске куће.       
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs