Представљена ИБА монографија ''Значајна подручја за птице у Србији''

Нови Сад , 28. септембар 2009.
-A A +AПредстављена ИБА монографија ''Значајна подручја за птице у Србији''.

Нови Сад , 28. септембар 2009. .

Нови Сад, 28. септембар - На пресс конференцији у Извршном већу АП Војводине представљена је књига аутора др Слободана Пузовића и групе сарадника "Значајна подручја за птице у Србији (ИБА)." Дугогодишњи рад на овом значајном делу подржали су Министрство животне средине и просторног планирања, Завод за заштиту природе Србије и Покрајински секретаријат за заштиту животне средине и одрживи развој.
ИБА монографија је је дело које се тиче идентификације међународно значајних подручја за птице у Србији, као и идентификације посебно значајних врста у тим подручјима применом веома стриктних и компликованих међународних критеријума за иднетификацију тих подручја. Ова књига је и део европских обавеза наше земље и међународних директива о стаништима и птицама, али и резултат потписаних конвенција ( Бернска, Бонска, Рамсарска, Конвенција из Рио де Жанеира), које је наша земља ратификовала у склопу очувања дивљег света Европе.
У књизи су обрађена 42 подручја за птице од међународног значаја, која се налазе у Србији. То подручје покрива преко 1.259.000 хектара простора и представља 14, 25 посто територије Републике Србије. Што се Војводине тиче, од тих 42 подручја, чак 22 се, целом својом површином или делом, налазе на територији Војводине, што показује да се на нашем подручју налазе јединствена станишта и подручја са изузетно ретким и вредним врстама птица.
Др Слободан Пузовић, покрајински секретар за заштиту животне средине и одрживи развој, истакао је да је ИБА методологија изузетно компликована и заснива се на егзактним параментрима који су омогућили да се дође до закључка да је Србија и простор у Војводини од изузетног међународног значаја, не само као места на којема су ретке врсте птица и њихова станишта, већ и као потенцијал за одрживи развој у 21. веку. Разлог за штампање књиге, према његовим речима, лежи и у потреби да се укаже колико је то добар потенцијал и за развој оних локалних заједница где се налазе ИБА подручја.
Др Биљана Пањковић из Завода за заштиту природе Србије у Новом Саду објаснила да је ово треће допуњена верзија подручја за птице у којој су обједињени сви значајни подаци који се односе на научне и стручне податке које су орнитолози у Србији прикупили. Књига је од изузетног значаја зато што су у њој први пут исцртане међународне границе са смерницама и мерама заштите птица, а омогуђава и јачање заштите, даје смернице у планирању и управљању тим подручјима и спровођењу континуираног мониторинга.
Проф др Ивица Радовић, један од рецезената књиге и државни секретар у ресорном министарству, говорио је о значају станишта и интеракцији међу организмима у окружењу. Подсетио је да је губитак биодиверзитета један од глобалних еколошких проблема данашњице, односно да је један од битних еколошких проблема који окупира и брине свет. Навео је да дневно, на нивоу планете, неких 70 -так органских врста неповратно силази са сцене, те да је то стопа ишчезавања која је до 1000 пута већа од природне стопе ишчезавања. - Наш утицај на животну средину допринео је да изузетно убрзамо ту стопу, истакао је др Радовић. Објаснио је и да се нарушавањем станишта, инвазивним и индукованим врстама, загађивањем зивотне средине, великим бројем људи на планети, као и превеликом експлоатацијом природних ресурса доводи до губитка биодиверзитета.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs