Потписан Споразум о сарадњи регије Умбрија и Војводине у области заштите животне средине, одрживог развоја и унапређивања заштићених подручја

Нови Сад , 30. јул 2009.
-A A +AПотписан Споразум о сарадњи регије Умбрија и Војводине у области заштите животне средине, одрживог развоја и унапређивања заштићених подручја.

Нови Сад , 30. јул 2009. .

Нови Сад, 30. јул - У Извршном већу Војводине данас је потписан Споразум о сарадњи између Покрајинског секретаријата за заштиту животне средине и одрживи развој и Секретаријата за пољопривреду и шумарство, заштићена подручја, валоризацију природних и пејзажних вредности, културних добара и активности спорта и забаве из регије Умбрија у Републици Италији. Споразум су потписали покрајински секретар за заштиту животне средине и одрживи развој др Слободан Пузовић и проф. Царло Ливиантони из регије Умбрија.

По речима др Пузовића, овај споразум треба да буде темељ за будуће конкретне пројекте и сарадњу у области трансфера знања и технологије, јер Италија и њене регије имају изузетно искуство и вредне пројекте, финансиране из фондова ЕУ, у области заштите животне средине, прикупљања и прераде отпада, очувања и развоја заштићених подручја, паркова природе и пејзажних вредности, употребе технологије и едукације у овим областима. Такође постоји потреба за стварањем стандарда у области еко-етно туризма и подршка прикључивању европској мрежи Натура 2000, што је једна од обавеза у процесу приближавања и асоцијације земљама Европске уније. Предстоји нам планирање конкретних квалитетних пројеката који би обезбедили финансирање из европских фондова, и евентуално привукли и треће партнере а први посао који нам предстоји је потпуно овладавање технологијом израде оваквих заједничких, европских пројекта, рекао је др Пузовић.
Професор Ливиантони рекао је да је садашња сарадња најбољи темељ за време када ће Војводина и Србија такође бити део Уније, јер ће ово партнерство дотле бити изграђено и развијено, што потписивању споразума даје посебну вредност.
Са регијом Умбрије припремљен је и споразум о унапређивању производње говеда и квалитета меса.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs