Саопштење са 68. седнице Извршног већа

Нови Сад , 22. јул 2009.
-A A +AСаопштење са 68. седнице Извршног већа.

Нови Сад , 22. јул 2009. .

Нови Сад, 22. јули - Извршно веће Војводине одржало је данас своју 68. седницу, којом је председавала  потпредседница Ана Томанова Маканова. Покрајински секретар за рад, равноправност полова Мирослав Васин образложио је Одлуку о додели годишњег признања у области равноправности полова, које су ове године добили Удружење грађана „Војвођанка - Регионална женска иницијатива" из Новог Сада и Гордана Стојаковић из Новог Сада.  {флв}22072009_веце{/флв}
Удружење  „Војвођанска - Регионална женска иницијатива" је основано 2000. године и представља једно од најактивнијих организација у Војводини, које промовише људска и грађанска права различитих група,а посебно женска права. Удружење је члан Мреже женских невладиних организацију у Србији, Регионалне мреже Радне групе за једнакост полова Пакта за стабилност, Мреже невладиних организација и општина Грађанског пакта за Југоисточну Европу, Мреже женских невладиних организација које заједнички делују у Новом Саду, Иницијативе за реконструкцију културе и друштва ДИЗАЛИЦА која делује у Новом Саду и РЕКОМ иницијативе на простору бивше Југославије.
У категорији за појединце за прошлу годину награду је добила Гордана Стојаковић из Новог Сада, рођена 1957. године у Београду. Дипломирала је на Одсеку за туризам Природно-математичког факултета Универзитета у Београду. Специјалистичке студије је завршила на АЦИМСИ Центру за родне студије Универзитета у Новом Саду одбранивши специјалистички рад „Дискурсне особине приватне преписке о књизи «Српкиња њезин живот и рад, њезин културни развитак и њезина народна умјетност до данас» (1909.-1924)". Апсолвенткиња је докторских студија на АЦИМСИ Центру за родне студије Универзитета у Новом Саду, са темом за докторски рад „Родна перспектива АФЖ новина у Војводини 1942-1953".  На предлог покрајинског секретара за архитектуру, урбанизам и градитељство Душанке Д. Сремачки, Извршно веће усвојило је Мишљење којим су прихваћене измене Одлуке о изменама и допунама Статута Републичке агенције за просторно планирање. Агенција ће на основу Закона о планирању и Статута, имати своју организациону јединицу за АП Војводину са седиштем у Новом Саду. Регионалне канцеларије чији рад ће бити утврђен Статутом, допринеће бржем, ефикаснијем и бољем решавању проблема из њиховог делокруга рада, а биће основане и у Нишу, Крагујевцу, Ужицу и Зајечару. Извршно веће констатовало је да се предложеним изменама Статута не мања статус, делокруг рада и начин функционисања Организационе јединице у Новом Саду.
 Покрајински секретар за социјалну политику и демографију Новка Мојић је на данашњој седници чланове Извршног већа упознала са Извештајем о остваривању права из области социјалне заштите и обезбеђивању социјалне сигурности грађана на територији АПВ.  У овој области утврђене су две групе права - она од општег интереса о којима се стара република и њене институције и она која су у надлежности општина и градова. О материјалном обезбеђењу, додацима за помоћ и негу другог лица (и увећани додатак за негу другог лица) помоћ при оспособљавању за рад, смештај у установу социјалне заштите или у породицу и услуге социјалног рада су права у надлежности републичких институција. Реализација пројеката појединих програма и пројеката подручја социјалне заштите, креирање алтернативних видова социјалне помоћи, као и њихова координација и интеграција, уз право на отварање дневних боравака, краткорочног смештаја деце или одраслих лица и организовање патронажних служби у надлежности су града или општине. Овлашћења за утврђивање других социјалних права предвиђена Законом о утврђивању посебних надлежности АПВ није адекватно искоришћено због непостојања средстава за реализацију, а општине и градови могу, поред постојећих програма, уколико имају средстава, да развију и нове услуге у овој области. О захтевима за остваривање права у области социјалне помоћи и социјалне сигурности одлучују центри за социјални рад, или њихова одељења, којих у Војводини има четрдесет. По речима Новке Мојић, у покрајини постоји стабилан систем за реализацију социјалних права и давања, који успешно функционише упркос постојећој кризи, иако је број потенцијалних корисника појединих програма заштите веома велик.
 Покрајински секретар за  заштиту животне средине и одрживи развој др Слободан Пузовић представио је текст Споразума између АП Војводине и Регије Умбрија у Републици Италији, заснован као партнерски рад у области заштите животне средине и валоризације заштићених природних добара и заштићених територија и посебно управљањем оваквим просторима. Сарадња ће бити реализована кроз размену искустава и раду на примени европских стандарда у овој области, као и припреми заједничких пројеката, едукацији, прикупљању и размени информација, те промовисању основних вредности еколошке и свести о потреби унапређивања и заштите природе и заштићених подручја. Овај споразум ће омогућити заједничко конкурисање за средства из европских фондова у овој области, што је веома важно за обе стране.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs