Представљени резултати пројекта ''Ка политици родног буџетирања у Војводини''

Нови Сад , 30. јун 2009.
-A A +AПредстављени резултати пројекта ''Ка политици родног буџетирања у Војводини''.

Нови Сад , 30. јун 2009. .

Нови Сад, 30. јуни - Покрајински секретаријат за рад, запошљавање и равноправност полова организовао је конференцију на којој су представљени резултати пројекта «Ка политици родног буџетирања у АП Војводини», који је подржао Развојни фонд за жене при Уједињеним нацијама (УНИФЕМ).Пројекат «Ка политици родног буџетирања у АП Војводини» је један од првих пројеката који се бави темом родног буџетирања у јавној управи у нашој земљи и први на просторима југоисточне Европе у оквиру ког су запослени у јавној управи анализирали сопствене програме из угла родне равноправности. Реализован је у периоду од априла 2008. до јуна 2009. године, а главни фокус пројекта је био на спровођењу анализе програма за подстицање запошљавања и самозапошљавања које спроводе покрајинске институције и установе и израда препорука са циљем њиховог унапређења са становишта родне равноправности. Вредност пројекта је око 29,5 хиљада евра, а средства су углавном обезбеђена од Владе Финске, док су за његовој реализацији коришћена искуства Владе Шведске у области родног буџетирања.Према речима ресорног покрајинског секретара Мирослава Васина циљ пројекта је био да се препознају проблеми који се јављају у области родне равноправности, те да се мерама које се редовно спроводе у реализацији буџета проблеми у овој области отклањају редовним путем.
- То значи да је у наредном периоду потребно да се препознају сегменти у којима постоји неравноправност мушкараца и жене, где постоји потреба за побољшањем улоге жене, и да кроз редовне  активности које спроводе секретаријати и остали покрајински органи целе године отклањамо те недостатке, што може допринети значајаном побољшању стања у овој области – навео је Мирослав Васин. Он је додао да је овај пројекат веома значајан са аспекта стварања свести о томе да се питања родне равноправности могу решавати на редован начин без ванредних и наменских средстава и без посебних циљева, него у оквиру редовних буџетских активности.
- Поред овог пројекта, који се односи на покрајинске институције паралелно су спровођена и два пројекта путем Асоцијације пословних жена (ПАЖ) и Академије женског предузетништва из Кикинде, усмерена ка локалним заједницама у Војводини и сигуран сам да ће ове активности допринети томе да ће питање родне равноправности и проблеми које имамо у тој области постати редовна тема која ће бити континуираноо решавана – рекао је Васин.
Васин је још додао да је пројекат «Ка политици родног буџетирања у АП Војводини» већ током своје реализације довео до практичне примене, па тако буџет Секретаријата за рад, запошљавање и равноправсност полова садржи родно осетљиве елементе, а још неколико  секретаријата је направило такве буџете за 2009. годину.- Оно што је најважније јест да су у оквиру реализације пројекта све структуре покрајинских органа упознате са овом иницијативом и добили смо пуну подршку и зато очекујем да ће буџет Војводине, покрајинских секретаријата и покрајинских институција за 2010. имати ову компоненту – истакао је Васин.
Како је на конференцији истакнуто конкретни резултати пројекта су израђене препоруке за модификацију програма запошљавања, како би се родна перспектива уврстила међу њих. Такође, повећани су и капацитети Покрајинског секретаријата за рад, запошљавање и равноправност полова да спроводи родне анализе програма, а формиран је и тим који се састоји од покрајинских руководилаца који разумеју значај родног буџетирања као средства за остваривање родне равноправности и поседују знање о укључивању родне перспективе у буџет Војводине.
На конференцији су представљене и публикације «Ка политици родног буџетирања у Војводини» Покрајинског секретаријата за рад, запошљавање и равноправност полова, као и «Приручник за увођење принципа родне равноправности у јавне политике» шведског Комитета за подршку увођењу принципа родне равноправности у јавне политике, који садрже практичне методе за спровођење анализа јавних политика и програма.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs