Министар животне средине и просторног планирања и председник Извршног већа посетили Сремске Карловце

Нови Сад , 26. јун 2009.
-A A +AМинистар животне средине и просторног планирања и председник Извршног већа посетили Сремске Карловце.

Нови Сад , 26. јун 2009. .

 Нови Сад/Сремски Карловци 26. јуни - Председник Извршног већа Војводине др Бојан Пајтић, републички министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић, покрајински секретар за заштиту животне средине и одрживи развој др Слободан Пузовић и покрајински секретар за локалну и међуопштинску сарадњу Јадранка Бељан Балабан посетили су данас Сремске Карловце и сусрели се са представницима невладиних и волонтерских организација, представника Покрета горана, еколошког покрета и Савеза извиђача окупљених у подршци програмској акцији „Очистимо Србију" и „За чистију и зеленију Војводину" и области еколошке и заштите природе уопште.    Министар заштите животне средине и просторног планирања потписао је уговор о финансирању пројекта НВО организација, удружења и покрета којим треба да буде омогућено координирано извођење акција у оквиру кровног пројекта овог министарства „Очистимо Србију". Уговор је потписан у обновљеној згради у којој су смештени Покрет горана и Волонтрески центар, чија је обнова такође резултат сарадње невладних организација са покрајинским и републичким институцијама. Минстар Дулић и председник Пајтић обишли су и еколошке радионице, учионице у природи и изложбу органских пољопривредних производа, које су, на дунавској обали код Карловаца, организоване као део програма и акција посвећених "Међународном дану Дунава" који ће током наредне недеље бити обележен у Војводини, Србијиу и свим земљама Подунавља. Министар животне средине и просторног планирања и делегација Извршног већа затим су се укрцали на истраживачки брод „Аргус" посебно пловило овог министарства, намењено за истраживања и испитивања у области екологије, акватичних екосистема, хидробиологије и заштите водотокова, и отпловили до Новог Сада.

 Републички министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић рекао је да ће програмска акција „Очистимо Србију" бити приоритет у раду министарства и најавио да ће предстојећи прелазак на пројектно финансирање допринети рационалном, ефикасном и концепцијски јасно усмереном коришћењу новца намењеног невладином сектору, покретима за очување природе и удружењима волонтера у свим областима екологије и заштите природе, који су и до сада били један од ослонаца у овој значајној области. Посебна пажња ће бити посвећена едукацији и промени свести а министарство ће инсистирати на координацији и усаглашавању свих акција у области еколошке заштите, медијске промоције очувања укупног наслеђа, природних ресурса и био-диверзитета, како би учинак пројеката и акција био што бољи и обухватнији. Обележавање Међународног дана Дунава отпочеће у понедељак 29. јуна, акцијом чишћења реке, од чердапа.  
Председник Извршног већа Војводине др Бојан Пајтић истакао је да ће покрајинска влада планиране јавне радове организовати тако да обухвате и област пошумљавања покрајине, која је једно од европских подручја са најмањим процентом шума, уклањања дивљих депонија и пројеката у области комуналне хигијене. Тако ће поред обезбеђивања посла за неколико стотина људи, бити остварен још један циљ - чишћење и уређивање Војводине. Министар Дулић и покрајински секретар за заштиту животне средине и одрживи развој др Слободан Пузовић посетили су и компанију ТСР, смештену у Петроварадину, које се бави обнављањем и поновним пуњењем тонера за дигиталне штампаче. Концепт поновне употребе тонера за дигиталну штампу је корак даље од њихове рециклаже, а због повољне цене веома су тражени, тако да ТРС снабдева неке од највећих европских компанија.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs