Председник Извршног већа сусрео се са представницима великих француских компанија

Нови Сад , 10. јун 2009.
-A A +AПредседник Извршног већа сусрео се са представницима великих француских компанија.

Нови Сад , 10. јун 2009. .

Београд/Нови Сад, 10. јуни - Председник Извршног већа Војводине др Бојан Пајтић данас се у Фанцуском културном центру у Београду сусрео са француским предузетницима, менаџерима неких од највећих компанија у овој земљи. Домаћин сусрета био је амабасадор Републике Француске у Београду Жан Франсоа Терал, а француски бизнисмени били су из фирми које су чланице асоцијације МЕДЕФ (Национална бизнис конфедерација Француске). Председник Извршног већа Војводине обратио се представницима тридесетак фирми међу којима којима су и међународно значајна предузеца - светски лидери у својим областима. Ове компаније заинтересоване су да прошире своје деловање у Србији било путем инвестиција, партнерства или трговинских односа. Делегацију предводи Шарл Паради (Цхарлес Парадис) из групе Боуyигуес.
- Сусрет председника Србије Тадића са председником Француске Републике Саркозијем означио је почетак новог раздобља у међусобним односима. Један од најзначајнијих резултата овог сусрета је и предстојеће потписивање стратешког споразума између две земље. Ми смо то искористили како би француске предузетнике, из неких од наших лидерских компанија, довели у Србију како би се на лицу места уверили у то да је она сада модерна и економији окренута средина, која је на путу европских интеграција - рекао је у свом поздравном обраћању домаћин сусрета амбасадор Француске Жан Франсоа Терал. - Француске компаније које већ раде у Војводини и Србији, "Лохр","Лафарге" и "Цреди Агрицоле" (Меридијан банка), до сада су уложиле 542 милиона еура и то француске инвеститоре чини трећим од иностраних улагача. Само су Немачка и Италија по висини улагања испред француских партнера. Француске фирме у нашој средини запошљавају више од три хиљаде људи и то је доказ да ће и будућа улагања и партнерски подухвати бити једнако успешни и економски плодотворни. Можемо рећи да се покрајинска влада не задовољава само нашим традиционалним предностима, попут географског положаја и позиције на важним европским друмским и пловним саобраћајним Коридорима 10 и 7, или чињеницом да, захваљујући угворима о слободној трговини са земљама у окружењу, улагач може рачунати на тржиште много веће него је то сама Србија. Једна од таквих предности је и уговор о слободној трговини са Русијом. Да би спречили и смањили штету коју је економији донела општа криза, Извршно веће је донело неколико важних и ефикасних мера и субвенција које послодавцима треба да олакшају положај и обезбеде заштиту радних места, али и лакше отварање нових, посебно када се ради о младима који по први пут траже посао. Сваки предузетник који запосли прпиравника може рачунати на субвенцију која ће покрити првих десет месеци рада новозапосленог, без обзира да ли има средњу школу или завршен факултет. Такође смо припремили значајне пореске олакшице за улагање у неразвијене општине. Поред тога постоји веома успешан програм подршке улагању у погоне нових технологија и материјала, а подаци показују да су улагања у Србију у врху листе исплативости. Осмислили смо, такође, низ снажних мера за подршку економији, било да се ради о бројним јавним радовима и улагању у изградњу инфраструктуре, мерама за самозапошљавање и субвенцијама намењеним послодавцима и новим предузетницима који тек покрећу сопствени бизнис.
Наша администрација је направила велики напредак у модернизацији и подизању ефикасности  и чинимо све да инвеститорима, посебно када се ради о значајним партнерима какве су француске компаније, обезбедимо све неопходне услове и сву инфраструктуру, што Војводину чини једном од најпривлачнијих дестинација за стране улагаче у читавом региону. Једна од наших предности је и  ВИП Фонд, који успешно промовише потенцијале наше покрајине и овде и у иностранству и који им пружа пуну логистику двадесетчетири часа дневно, свакога дана. За све вас смо зато припремили посебну брошуру на француском језику,  у којој ћете пронаћи одговоре на већину основних питања везаних за погодности, олакшице и предности које доноси улагање у нашу економију, било да се ради о агроиндустрији и производњи хране, металској индустрији, фармацеутској индустрији, трговини или области финансија - рекао је председник извршног већа Војводине др Бојан Пајтић.
Током наредна два дана, до краја посете 12. јуна, француски пословни људи разговараће са председником  Републике Борисом Тадићем, председником републичке Владе Мирком Цветковићем, потпредседником и министарима у Влади Србије.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs