Др Бојан Пајтић отворио нову производну линију у погону Д.о.о. ''Фриго Жика-Соко'' у Руми

Нови Сад , 10. јун 2009.
-A A +AДр Бојан Пајтић отворио нову производну линију у погону Д.о.о. ''Фриго Жика-Соко'' у Руми .

Нови Сад , 10. јун 2009. .

Рума/Нови Сад, 10. јуни - Председник Извршног већа Војводине др Бојан Пајтић отворио је нову линију за производњу расхладних и термичких уређаја по новој технологији у предузећу Д.о.о. "Фриго Жика-Соко" у Руми. Отварању 56. погона нових технологија присуствовали су покрајински секретар за науку и технолошки развој, проф. др Драгослав Петровић и покрајински секретар за финансије мр Јовица Ђукић. Пословни и производни објекат предузећа Д.о.о. "Фриго Жика-Соко" за производњу расхладних и термичких уређаја по новој технологији налази се у индустријској зони у Руми на око 2000 метара квадратних површине. Погон је снабдевен опремом за пројектовање и машинском радионицом са ласерском технологијом за обраду лимова. Инвестициона вредност новог погона износи 84.224.305 динара, од којих је 30.719.150 динара издвојило Извршно веће Војводине, преко Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој. - Лек против финансијске кризе јесте стално улагање у нова радна места, нову производњу и извозне програме какве има фабрика "Фриго Жика-Соко". У новом погону запослиће се 55 нових радника директно у производњи и 35 радника кроз разне видове кооперације, чиме ће се за 90  породице обезбедити боља егзистенција - рекао је председник Пајтић  и додао да ће Покрајина и убудуће инсистирати на томе да се кроз отварање нових радних места стабилизује привредна ситуација код нас.
- Кроз програме нових технологија и материјала, до сада је посао добило преко 17 хиљада људи, а захваљујући новим програмима које смо увели, до краја године очекујемо да ће се запослити око 20 хиљада људи - рекао је Пајтић и додао да се последњих година примећује динамика у развоју како инфраструктуре, тако и запошљавања и отварања нових погона у Срему, што веома охрабрује.
Ресорни покрајински секретар проф. др Драгослав Петровић истакао је да је ово дванаести погон нових технологија који је отворен у Срему. До сада је у сремским општинама кроз ове програме обезбеђено 3009 радних места, а Покрајинска влада је инвестирала око 315 милиона динара. Професор Петровић је најавио да ће следеће недеље бити објављен нови позив за суфинансирање погона нових технологија за текућу годину.
- С друге стране у оквиру подршке очувању радних места у до сада отвореним погонима добили смо 512 захтева и наредне недеље ћемо донети одлуку која радна места ће бити суфинасирана са 130 хиљада динара - рекао је професор Петровић. Власник фабрике "ФРИГО ЖИКА СОКО" Живан Пејић истакао је да су захваљујући помоћи Покрајине отворене могућности за унапређење производње, отварање нових радних места, те за пласман производа на нова тржишта, попут Аустрије, Чешке, Словачке.
Председник општине Рума Горан Вуковић нагласио је да су програми које је Покрајине покренула за нова запошљавања и очување радних места веома добри, те да се у сарадњи са локалном самуправом може смањити број незапослених. Како је истакао тренутно у општини Рума има око 5,5 хиљада незапослених.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs