Књига са дечијим правима за новосадске предшколце

Нови Сад , 29. мај 2009.
-A A +AКњига са дечијим правима за новосадске предшколце.

Нови Сад , 29. мај 2009. .

Нови Сад, 29. маја - Покрајинска секретарка за социјалну политику и демографски развој посетила је данас новосадску установу „Радосног детињства" у насељу Лиман ИВ, где је у друштву директора Борислава Самарџића, предшколцима вртића даровала књиге „Дете има право да зна своја права".
Новка Мојић подсетила је да је истоимену кампању, ресорни секретаријат покренуо пре две године, као и да је ова књига која садржи објашњења свих чланова Конвенције уз прилагођене стихове и илустрације заједно са оригиналним текстом Конвенције, штампана на свим језицима који су у званичној употреби у Војводини. Ресорна секретарка Новка Мојић рекла је да је овај пројекат усмерен на децу, професионалце и родитеље и на адекватан начин води своје кориснике кроз свет дечијих права. Књига је штампана у тиражу од 21.000 примерака, и очекивања су да ће у наредној години ова значајна кампања бити настављена и књига наћи пут до свих војвођанских првака.
- Сматрам да није довољно да се само декларативно позивамо на дечија права и да није довољно само повремено организовати неку акцију тим поводом.Стога је Секретаријат направио ову породичну књигу, коју деца могу заједнички користити са својим родитељима и васпитачима, те стога сваке године овом књигом покријемо једну генерацију у Војводини, и то ону предшколску- истакла је секретарка Мојић. У складу са принципима прокламованим у Повељи Уједињених нација, овај документ нас подсећа на то да је дете личност и признаје специфичне потребе које дете има, као и права која му по овом основу припадају.
Новка Мојић осврнула се вом приликом и на остале активности које су актуелне у Секретаријату. Како је истакла и поред мера штедње, које су јуче усвојене на Скупштини АП Војводине, Секретаријат ће наставити са реализацијом својих популационих мера - једнократном новчаном помоћи за рођење првог детета, регресирањем трошкова за боравак трећег и четвртог детета у предшколским установама, једнократном помоћи за рођење близанаца, односно новчаном помоћи породицама у којима се роде тројке, као и подршком отварања саветовалишта за заштиту репродуктивног здравља младих. Покрајински секретаријат за социјалну политику и демографски развој за ове намене имаће на располагању 700 милиона динара.
Пред представницима медија, Новка Мојић је најавила да у оквиру социјалне политике Секретаријат припрема програм мера социјалне заштите, који треба да буде завршен до краја године. Њена су очекивања да ће и у овој области бити обезбеђена новчана помоћ за социјално угрожена домаћинства. Такође, Секретаријат је ушао у пројекат израде социјалне карте грађана Аутономне Покрајине Војводине. Овај задатак представља пионирски подухват чији је значај утолико већи што у региону још не постоји овакав документ. Израду социјалне карте грађана наше покрајине урадиће Завод за социјалну заштиту, који је у потпуности оспособљен за овакву врсту пројекта, истакла је Новка Мојић.

Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs