Десети светски конгрес Русина одржаће се ускоро у Војводини

Нови Сад , 28. мај 2009.
-A A +AДесети светски конгрес Русина одржаће се ускоро у Војводини .

Нови Сад , 28. мај 2009. .

Нови Сад, 28. мај - Представници Матице русинске и Националног савета Русина одржали су конференцију за новинаре у Извршном већу АП Војводине поводом предстојећег Десетог светског конгреса Русина, који ће се одржати од 4. до 7. јуна у Руском Крстуру.


На овом Конгресу се очекује учешће око 200 делегата и гостију, представника матичних организација Русина из Пољске, Чешке, Словачке, Мађарске, Румуније, Подкарпатја у Украјини, Хрватске, као и заједничких делегација из САД и Канаде. Матица русинска организује овај значајан скуп у сарадњи са Националним саветом Русина под покровитељством Министарства за људска и мањиска права Владе Србије и Извршног већа АП Војводине. У оквиру конгреса предвиђено је и одржавање ИВ светског форума младих Русина. Посебна пажња биће посвећена питањима из области образовања, културе, информисања, званичног коришћења језика И писма Русина у земљама у којима живе, али и темама која се тичу духовне сфере и економског развоја.
Новинарима су се обратили Ана Томанова Маканова, потпредседница ИВВ и покрајинска секретарка за информације, чура Папуга, председник Матице русинске, Татјана Силађи, потпредседница Форума младих Матице русинске и Салавко Орос, председник Националног савета Русина.
Изражавајући задовољство што се овакав скуп одржава у нашој земљи и што је један од покровитеља и Извршно веће Војводине, Ана Томанова Маканова истакла је важност скупа као прилику да се представе достигнућа у области примене и поштовања људских и мањиских права код нас, као и да покажемао нашу отворенст и спремност за нове идеје, сарадњу и нова сазнања. - Суштинске тема конгреса, као и сличних скупова, када су у питању етничке заједнице, јесу примена људских и мањинских права у четири кључне области: образовању, култури, медијима и службеној употреби језика и писма, без којих не би могли да говоримо о очувању националног, језичког, културног и верског идентитета припадника етничких заједница. То је право на нашу различитост, мултијезичност и мултиконфесионалност толико карактеристичну за Војводину, казала је Ана Томанова Маканова. Како је објаснила све различитости су повезане у заједничком циљу за опстанак на овим просторима, са циљем да се радом и неговањем индивидуалности допринесе развоју и оснаживању Војводине, која јесте Европа у малом.О програму Конгреса говорио је председник Матице русинске чура Папуга, који је подсетио да је ово друго светско окупљање Русина у Руском Крстуру за последњих осамнаест година. Наиме, и Трећи светски конгрес ове националне заједнице је одржан у овом месту у Војводини. Конгрес ће бити званично отворен пленарном седницом 5. јуна, у 10 сати, у Дому културе у Руском Крстуру, а поподневни рад ће се одвијати по комисијама за област образовања, културе, информисања и издавачку делатност, духовне сфере и економског развоја. Куриозитет овог конгреса је да ће се друго пленарно заседање одржати у Петровцима, у Вуковарско-сремској жупанији у Хрватској, где живе припадници ове етничке заједнице. Трећа пленарна седница биће одржана 7. јуна, када ће конгрес завршити рад усвајањем закључака и резолуције. Иначе, Гласник Матице русинске објавио је сва уводна излагања на конгресу. Папуга је истакао да ће и на овом скупу бити истакнут висок ниво остварених мањинских права Русина, каквих нема ни у једној земљи у свету. Навео је пример образовања у којем се матерњи језик користи од предшколског, основног и средњег образовања, до Фиплозофског факултета Универзитета у Новом Саду, где постоји Катедра за русински језик. Познато је да је гимназија у Руском Крстуру у свету једина средња школа на русинском језику.
Славко Орос је оценио да су се од 1995. године до 2009. догодили многи позитивни процеси у афирнмацији Русина у многим земљама где они одувек живе. Учесници у тим процесима скупљали су инспирацију и снагу са ових простора где живе Русини. Одао је признање за помоћ у организовнају овако значајног скупа свим органима, од локалне самоуправе, покрајинских органа до државних институција које све време искрено и константно финансијсики и организационо подржавају Русине. - Без помоћи Извршног већа АП Војводине и Министарства за људаска и мањиска права, односно Владе Републике Србије конгрес се не би могао одржати, истакао је Орос.
Била је ово и прилика да се потпредседници Ани Томановој Макановој уруче две публикације. Књига "Народ ниодкуда " штампана је у Чешкој, а издавач је НИУ"Руске слово". У знак захвалности ИВВ, односно Секретаријату за информације на подршци и на овом пројекту Орос уручио информатор "Русини у Србији "који је реализован редовним средствима из покрајинских и републичких органа за рад Националног савета Русина, односно функционисање Завода за културу војвођанских Русина и НИУ"Руске слово."
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs