Представљен пројекат ''Бициклом до рода''

Нови Сад , 21. мај 2009.
-A A +AПредстављен пројекат ''Бициклом до рода''.

Нови Сад , 21. мај 2009. .

Нови Сад, 21. мај - Покрајински секретаријат за спорт и омладину организовао је конференцију за медије на којој је представљена мапа урађена у оквиру пројекта  Зелене мреже Војводине "Бициклом до рода". Пројекат је реализован у оквиру програма Акционог плана политике за младе у Војводини. О значају пројекта говорили су Слободан Пузовић, покрајински секретар за заштиту животне средине и одрживи развој, Татјана Бањанин-Перић помоћник покрајинског секретара за спорт и омладину, Бобан Орељ, помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство, мр Оливер Фојкар из Завода за заштиту природе Србије и Оливера Радовановић из Зелене мреже Војводине.Како је истакнуто, пројекат "Бициклом до рода" треба да допринесе промоцији одрживог зеленог туризма, заштити и унапређењу биодиверзитета, као и руралном развоју. Реализацијом овог пројекта подручје Бачке и Баната први пут је добило карту у А2 формату, на српском и енглеском језику,  која ће пружити скоро све информације везане за ово подручје: о сваком селу, природним резерватима, културно-историјским споменицима, местима за ноћење, ресторанима, музејима и етно музејима, задужбинама, етно кућама, сервисима за бицикле, купалиштима, местима за камповање. При прикупљању података за израду мапе, осим извора из литературе, организоване су посете волонтера Ковиљу, Мошорину, Тителу, Перлезу, Фаркаждину, Белом Блату, Идвору, Уздину, Орловату, Томашевацу и Ботошу.
Покрајински секретар за заштиту животне средине и одрживи развој др Слободан Пузовић рекао је да израда ове мапе добар пример промоције природне и културне баштине Војводине, и њихово повезивање са активностима које усмеравају људе на здрав живот.
- Шта има боље од тога него сести на бицикл и провозати се овим прелепим пределима и обићи четири изузетно значајна заштићена природна добра у нашој покрајини, и међународно значајна подручја где живе јединствене популације птица у европским и светским размерама - рекао је др Слободан Пузовић и додао да трећина националне популације рода налази се на подручју Потамишја и то је јединствена популација у Средњој Европи.
Према речима Татјане Бањанин-Перић, Покрајински секретаријат за спорт и омладину подржао је пројекат "Бициклом до рода", с једне стране да би се млади активно укључили у реализацију Акционог плана политике за младе и на посредан начин утицали на промене у својој средини, а са друге стране због едукације о значају заштите  животне средине. Посебно значајан сегмент овог пројекта је  промовисање спорта, односно мотивисање младих и грађанства да се рекреативно баве бициклизмом.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs