Презентација Горње Аустрије '''' Примери добре праксе функционисања покрајине

Нови Сад , 18. мај 2009.
-A A +AПрезентација Горње Аустрије '''' Примери добре праксе функционисања покрајине .

Нови Сад , 18. мај 2009. .

 Нови Сад, 18. мај - У организацији Скупштине АП Војводине и Канцеларије за европске послове Извршног већа АП Војводине данас је на Новосадском сајму одржана презентација Горње Аустрије, уз учешће највиших политичких, привредних, образовних и других представника ове аустријске покрајине.  Отварајући овај значајан скуп, председник Скупштине АП Војводине Шандор Егереши захвалио се делегацији Горње Аустрије на труду који су уложили у презентацију своје покрајине, оценивши да су вишегодишњи пријатељски контакти између две регије одлична препорука за продубљивању постојеће сарадње. Он је нагласио важност приближавања нашој јавности тема као што су положај и улога регија у концепту стратегије регионалне политике Европске уније, однос регија и локалних самоуправа као и улога регија у децентрализацији и развоју демократије.
  - Повезивање регија и њихова улога у процесу европских интеграција су у нашем политичком и друштвеном животу недовољно познате. На овај начин приближићемо тему регионалне сарадње кроз добру праксу функционисања Горње Аустрије - рекао је Егереши и поновио да се Скупштина АП Војводине залаже за активну регионалну политику.
 - Војводина себе препознаје као модерну, европску регију, препознаје могућност истицања својих потенцијала и чврсто је опредељена за активно и креативно укључивање у регионалне интеграције - рекао је Егереши и најавио да је презентација Горње Аустрије само прва у низу планираних у предстојећем периоду. Потпредседник Скупштине Горње Аустрије, Герда Вајкслер-Хауер нагласила је у свом поздравном говору да од 2005. године, када је између Горње Аустрије и АП Војводине потписан Протокол о намерама, ове две регије успешно сарађују у различитим областима, од привреде и образовања до рада с младима.
  - Иако је Горња Аустрија у овом тренутку развијенија од Војводине, ми свакако имамо шта да научимо од вас  и жеља нам је да заједнички наставимо да развијамо наше две регије. Ова презентација, на којој ћемо свеобухватно представити нашу покрајину, још је један велики корак ка даљој доброј сарадњи између Горње Аустрије и Војводине», нагласила је Вајкслер-Хауер. Она је додала да је чињеница да су у ову презентацију укључени представници свих странака које партиципирају у власти у Горњој Аустрији, као и експерти из Друштва за технологију и маркетинг Горње Аустрије, високих стручних школа, покрајинске владе из области образовања, чланови Привредне коморе, најбоље говори о значају и важности који је Горња Аустрија придала овом представљању.
 Предраг Новиков, директор Канцеларије за европске послове (КЕП), истакао је важност регионалне сарадње која, према његовим речима, постаје и економски приоритет и један од најважнијих инструмената економске политике.  - АП Војводина јесте лидер регионалне сарадње у Републици Србији и намера нам је да на овај начин помогнемо и другим деловима државе да се укључе у овај процес и да се брже развијају. Веома смо захвални Горњој Аустрији на пруженој руци пријатељства и сарадње а данашњи скуп је још један доказ да имамо пријатеље међу регионима широм Европе, што је веома важно - нагласио је Новиков. Он је оценио да је за АП Војводину значајно да размени искуства са овом развијеном регијом, пре свега у областима привреде, европске политике, управљања градовима и општинама, политике за младе.
 - Извршно веће АП Војводине и Скупштина АП Војводине својим досадашњим радом, али и у будућности, намеравају да искористе све шансе које нуди регионална сарадња - рекао је Новиков. 
 Потпредседница Скупштине АП Војводине и председница Одбора за европске интеграције и међународну регионалну сарадњу Маја Седларевић, која је председавала првим делом представљања Горње Аустрије, истакла је да је ова презентација веома важна јер нам нуди искуства и сазнања ове модерне европске покрајине.
 У првом делу презентације чланови аустријске делегације представили су функционисање и организацију скупштине и покрајинске владе, основе устава и законодавства ове покрајине, као и рад канцеларије ове покрајине у Бриселу. У току презентације излагачи су нагласили да ни једна држава није толико мала да не може бити регионализована, истичући као основну предност добро позиционирање региона у Европској унији и њихову међусобну сарадња. Такође, представљајући рад канцеларије у Бриселу, наглашено је да ово представништво Горње Аустрије, поред редовног одржавања контаката са Европском комисијом, Скупштином европских регија и Европским парламентом, као основни задатак има презентацију земље, маркетинг, лобирање и управљање информацијама. Посебно је истакнута предност присутности региона у Бриселу због правовремених информација о коришћењу помоћних средстава Европске уније. У овом делу презентације учествовали су заменик секретара Скупштине Горње Аустрије мр Гералд Грабенпштајнер, потпредседник Скупштине Горње Аустрије Герда Вајкслер-Хауер и посланик у аустријском парламенту Гинтер Штајнкелнер.
 У другом делу су представљени су привредни потенцијали Горње Аустрије, а отварајући овај део Иштван Пастор, потпредседник Извшног већа АП Војводине и покрајински секретар за привреду, нагласио је да ова тема «мотор за сву осталу сарадњу».
 - Ако се регионална сарадња напуни привредним садржајем онда тај садржај  даје инпут и за политичке, културне и све друге односе - истакао је Пастор. Он је нагласио да су искуства Горње Аустрије за АП Војводину неизмерно драгоцена јер истовремено нуде и охрабрење и пут којим се може постићи убрзање на путу привредног развоја. Посебно нагласивши важност планског приступа, систематичности и координације свих институција у привредном развоју, Пастор је указао и на то да је Република Аустрија донирала 5 милиона еура за шест програма плана привредног развоја АП Војводине, који се тренутно спроводи.
 Вернер Ауер, из Друштва за технологију и маркетинг Горње Аутрије, истакао је да ова високоразвијена покрајина пуни једну четвртину укупне индустријске продукције Аустрије. Он је представио најважније привредне области Горње Аустрије попут ауто-индустрије, индустрије машина и постројења, еколошке технике, производње пластике и папира, металне индустрије, прераде дрвета. Представљајући стратешке програме у индустрији и промотивне активности ове покрајине, он је истакао да су добри резултати последица вишегодишњег улагања и рада. Учесници су се посебно осврнули на кораке које предузима Горња Аустрија у светлу светске економске кризе, како би заштитила и очувала своју привреду. Из искуства Горње Аустрије, он је Војводини препоручио «хармоничан развој» који поред индустрије и привреде подразумева и истовремени развој свих осталих садржаја, пре свега туристичких и инфраструктурних. О важности развоја малих и средњих предузећа као и развоја сајамског туризма и сарадње говорио је мр Томас Обернгрубер  из Привредне коморе Горње Аустрије. Он је указао на важност стварање потентне инвестиционе климе за мале и средње улагаче,  пре свега кроз растерећење бирократије, које се мора остваривати у заједништву са државном, односно покрајинском администрацијом, атрактивне, инфраструктурно обезбеђене локације, и социјалне сигурности. Он је указао и на значај регионалних сајмова.
 Бранислав Бугарски, директор Фонда за промоцију инвестиција у Војводини (ВИП Фонд), који је председавао привредним делом презентације, оценио је да постоје значајне додирне тачке између привреда Горње Аустрије и Војводине, што отвара велике могућности кооперације. Он је указао на значај сарадње у области сајамске привреде, с обзиром на то да се и у АП Војводини и Горњој Аустрији, одржавају значајне сајамске манифестације.
 Марија Вагенедер, посланик парламента Горње Аустрије, представила је регулативе, надлежности и резултате које ова покрајина има у екологији, посебно указујући на значај коришћења обновљивих извора енергије. Она је указала на то да је покрајинска администрација Горње Аустрије одлучила да спроводи програм по којем ће до 2030. године укупна енергију, када је реч о грејању, бити од обновљивих извора енергије, попут соларне, енергије ветра, воде, биомасе и друго. 
На презентацији Горње Аустрије детаљно су представљене и области европске политике, са нагласком на аграрно тржишно уређење, као и улогу и значај регионалног повезивања. Промовисане  су активности програма Канцеларије за европске послове а потпредседник Скупштине АП Војводине Маја Седларевић презентовала је активности Војводине у Скупштини европских регија (АЕР).
 Она је нагласила да су чланством Војводине у АЕР-у отворена врата за брже укључивање у европске интегративне процесе, за стицање сазнања из разних области, укључујући и примену европског законодавства и политике ЕУ са аспекта регионалне сарадње.-
 У будућој Европи регија Војводина може заузети место које јој припада и које ће њеним грађанкама и грађанима омогућити да остваре своје потенцијале, а, пре свега, живот у складу са европским стандардима - истакла је Седларевићева и додала да од момента приступања „АЕР" Војводина редовно учествује у свим  активностима, тако да је од новембра 2004. године председник Скупштине АП Војводине члан Бироа „АЕР".Чланови делегације Горње Аустрије представиће и политику и програме које ова покрајина спроводи у односу на младе, као и у области образовања, могућности сарадње високошколских установа, стручног усавршавања младих, као и програме који се односе преквалификацију и запошљавање младих. КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА
СКУПШТИНЕ АП ВОЈВОДИНЕ
 

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs