Трибина о коришћењу обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности

Зрењанин , 14. мај 2009.
-A A +AТрибина о коришћењу обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности.

Зрењанин , 14. мај 2009. .

Зрењанин/Нови Сад 14. мај - Данашњом трибином на тему коришћења обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности у Зренајнину, започета је серија оваквих окупљања планираних у регионалним привредним коморама у покрајини.

Покрајински секретар за енергетику Радослав Стриковић, чији ресор је покренуо ове важне сусрете у сарадњи са Привредном комором Војводине, Покрајинским секретаријатом за архитектуру, урбанизам и градитељство, Покрајинским секретаријатом за заштиту животне средине и одрживи развој, стручњацима са факултета и локалним самоуправама, упутио је позив свим учесницима, као и локалним самоуправама широм Војводине да постану активни део тима у овој важној области. Секретар Стриковић указујући на велике потенцијале обновљивих извора енергије - биомасе, биогорива, ветра и воде, нагласио је да управо ова област представља добру шансу за домаће потенцијалне инвеститоре, а циљ ових трибина јесте да се они мотивишу и да се обезбеди пуна подршка.
Ресорни секретари др Слободан Пузовић и Душанка Д. Сремачки потврдили су спремност покрајине за партнерство на овом послу, указавши да су покрајински секретаријати сервис на располагању добрим идејама, који треба да омогући њихову ефикасну реаизацију. Начин за то је у обезбеђивању једноставнијем приступу свим информацијама, које се тичу законске регулативе, стручних савета из области за коју су заинтересовани, дозвола и неопходних докумената који су потребни за успешно и ефикасно инвестирање. Учесници данашње Трибине у Зрењанину имали су прилику да се информишу о програму остваривања стратегије развоја енергетике АП Војводине са планом активности у овом ресору за 2009. годину, који је у протекле две године у Општину Зрењанин инвестирао 20 милиона динара. Подршка неће стати, али како је поручено када се стекну услови након ребаланса покрајинског буџета, прилику ће добити најспремнији са потпуном документацијом и квалитетним пројектима. Такође, представљен је и правни оквир у оквиру којег делују ресорни секретаријати у овим обласима.
Секретарка Душанка Д. Сремачки је са апекта свог делокруга надлежности, нагласила да је за почетак производње било којег енергетског потенцијала неопходан пре свега плански основ, односно доношење просторног плана. Доношење планских докумената је јако важно, како бисмо тај наш необновљив ресурс - простор могли користити, истакла је покрајинска секретарка Сремачки. Тај наш ресурс- земљиште ми у Војводини треба много рационалније да кориситмо, рекла је Душанка Д. Сремачки. Зрењанински регион има традицију у коришћењу обновљивог извора енергије, као што је шепурика или биомаса за грејање, али смо застали у делу где треба примењивати нова знања и научне технологије и нове принципе реализације. То ће бити наш нови задатак уз помоћ наше стручне јавности и ослонац на искуства европске заједнице, рекла је овом приликом покрајинска секретарка Сремачки.
Покрајински секретар за заштиту животне средине и одрживи развој др Слободан Пузовић посебно је овом приликом апострофирао проблем коришћења отпада за ове намене. Како је др Пузовић нагласио тешко је бавити се здравим окружењем ако је у близини отпад, који је уствари ресурс за производњу енергије. Значајну количину енергије могли бисмо добити, посебно из комуналног отпада. На овај начин решили би се милиона тона отпада, а са друге стране произвели бисмо оно што нам треба и штедели природне ресурсе. Уједно послови управљања отпадом и рециклажа би нам пружили могућност упошљавања на десетине хиљада људи, скренуо је пажњу јавности др Слободан Пузовић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs