Трибина о коришћењу обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности

Зрењанин , 14. мај 2009.
-A A +AТрибина о коришћењу обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности.

Зрењанин , 14. мај 2009. .

Зрењанин/Нови Сад 14. мај - Данашњом трибином на тему коришћења обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности у Зренајнину, започета је серија оваквих окупљања планираних у регионалним привредним коморама у покрајини.

Покрајински секретар за енергетику Радослав Стриковић, чији ресор је покренуо ове важне сусрете у сарадњи са Привредном комором Војводине, Покрајинским секретаријатом за архитектуру, урбанизам и градитељство, Покрајинским секретаријатом за заштиту животне средине и одрживи развој, стручњацима са факултета и локалним самоуправама, упутио је позив свим учесницима, као и локалним самоуправама широм Војводине да постану активни део тима у овој важној области. Секретар Стриковић указујући на велике потенцијале обновљивих извора енергије - биомасе, биогорива, ветра и воде, нагласио је да управо ова област представља добру шансу за домаће потенцијалне инвеститоре, а циљ ових трибина јесте да се они мотивишу и да се обезбеди пуна подршка.
Ресорни секретари др Слободан Пузовић и Душанка Д. Сремачки потврдили су спремност покрајине за партнерство на овом послу, указавши да су покрајински секретаријати сервис на располагању добрим идејама, који треба да омогући њихову ефикасну реаизацију. Начин за то је у обезбеђивању једноставнијем приступу свим информацијама, које се тичу законске регулативе, стручних савета из области за коју су заинтересовани, дозвола и неопходних докумената који су потребни за успешно и ефикасно инвестирање. Учесници данашње Трибине у Зрењанину имали су прилику да се информишу о програму остваривања стратегије развоја енергетике АП Војводине са планом активности у овом ресору за 2009. годину, који је у протекле две године у Општину Зрењанин инвестирао 20 милиона динара. Подршка неће стати, али како је поручено када се стекну услови након ребаланса покрајинског буџета, прилику ће добити најспремнији са потпуном документацијом и квалитетним пројектима. Такође, представљен је и правни оквир у оквиру којег делују ресорни секретаријати у овим обласима.
Секретарка Душанка Д. Сремачки је са апекта свог делокруга надлежности, нагласила да је за почетак производње било којег енергетског потенцијала неопходан пре свега плански основ, односно доношење просторног плана. Доношење планских докумената је јако важно, како бисмо тај наш необновљив ресурс - простор могли користити, истакла је покрајинска секретарка Сремачки. Тај наш ресурс- земљиште ми у Војводини треба много рационалније да кориситмо, рекла је Душанка Д. Сремачки. Зрењанински регион има традицију у коришћењу обновљивог извора енергије, као што је шепурика или биомаса за грејање, али смо застали у делу где треба примењивати нова знања и научне технологије и нове принципе реализације. То ће бити наш нови задатак уз помоћ наше стручне јавности и ослонац на искуства европске заједнице, рекла је овом приликом покрајинска секретарка Сремачки.
Покрајински секретар за заштиту животне средине и одрживи развој др Слободан Пузовић посебно је овом приликом апострофирао проблем коришћења отпада за ове намене. Како је др Пузовић нагласио тешко је бавити се здравим окружењем ако је у близини отпад, који је уствари ресурс за производњу енергије. Значајну количину енергије могли бисмо добити, посебно из комуналног отпада. На овај начин решили би се милиона тона отпада, а са друге стране произвели бисмо оно што нам треба и штедели природне ресурсе. Уједно послови управљања отпадом и рециклажа би нам пружили могућност упошљавања на десетине хиљада људи, скренуо је пажњу јавности др Слободан Пузовић.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs