Представљена књига и ЦД ''На путу ка истини''

Нови Сад , 14. мај 2009.
-A A +AПредстављена књига и ЦД ''На путу ка истини''.

Нови Сад , 14. мај 2009. .

 Нови Сад, 14. мај - Књига и ЦД под називом „На путу ка истини" који садрже два тома Зборника научних радова и осам томова Именика цивилних жртава рата у Војводини у периоду од 1941. - 1948. године, представљени су данас у Скупштини Града Новог Сада.  Ова обимна историјска грађа представља резултат рада више од сто научних радника и истраживача из земље и иностранства на пројекту „Страдање становништва Војводине у периоду 1941. - 1948. године", који је усвојио и на коме је радио Анкетни одбор Скупштине АП Војводине, почев од децембра 2000. године. Поздрављајући учеснике овог скупа, ауторе књиге „На путу ка истини" и чланове Анкетног одбора, председник Скупштине АП Војводине Шандор Егереши истакао је важност деветогодишњег научничког рада на овом делу.
 - Одлуком о образовању Анкетног одбора за утврђивање истине о страдању становништва Војводине у периоду 1941 - 1948. године, Скупштина АП Војводине је демонстрирала недвосмислену спремност да се покрену процеси суочавања с прошлошћу али и да се истраје на дуготрајном, стрпљивом и често болном раду на прошлости - рекао је Егереши и додао да је покрајински парламент послао јасну поруку да само јачање политика помирења и индивидуализације кривице представља брану појавама манипулације бројем страдалих у дневно политичке и сврхе реинтерпретације прошлости. Председник Егереши оценио је да само јачањем политика дијалога, толеранције и помирења постижемо нужан степен политичке зрелости да отворено проговоримо о свим болним и тешким темама.
 - Презентација резултата овог истраживања је корак ка укидању табу тема и корак ка хуманизацији жртава. Јер, невине жртве имају право на достојанство, истину правду и обештећење - нагласио је председник Егереши. Он је подсетио и на то да је Скупштина АП Војводине још 2003. године усвојила Резолуцију о непризнавању колективне кривице којом је исказано залагање за пуну рехабилитацију свих прогнаних, невино оптужених и невино страдалих током и непосредно након Другог светског рата, не доводећи у питање индивидуално утврђену одговорност. Егереши је додао и да Европска унија, којој тежимо, недвосмислено демонстрира да је научила најважнију лекцију из сопствене лоше прошлости.
 - Европа се не плаши различитости. Утемељена на антифашистичком наслеђу, Европа је научила да су нам разлике заједничке и да нас разлике уједињују -.
 Рад на овом обимном и важном делу, како и његове резултате, представили су проф др Драгољуб Живковић, руководилац научног пројекта, проф. др Љубивоје Церовић и мр Милан Мицић. Они су нагласили да привођење крају овог пројекта никако не затвара рад на утврђивању истине о периоду којим се бавио, нити коначан број жртава. Према њиховој оцени ови резултати представљају само важан допринос за будуће научно-стручно бављење овом темом, али и за будућност мултинационалне, мултиконфесионалне, вошејезичне и толерантне Војводине.  КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА
СКУПШТИНЕ АП ВОЈВОДИНЕ
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs