Саопштење са 54 седнице Извршног већа АП Војводине

Нови Сад , 13. мај 2009.
-A A +AСаопштење са 54 седнице Извршног већа АП Војводине.

Нови Сад , 13. мај 2009. .

Нови Сад, 13. мај - На данашњој седници Извршног већа Војводине, усвојена је на предлог покрајинског секретара за социјалну политику и демографију Новке Мојић Одлука о плану реализације мера за спровођење програма демографског развоја Војводине у 2009. години. У овој Одлуци је поред регресирања дела трошкова боравка у предшколској установи за породице са троје, четворо и више деце, предвиђено и финансирање родитељског додатка за прво дете и обезбеђивање новчане помоћи породицама у којима се роде тројке и четворке, као и оним које добију близанце. У оквиру мера за подизање наталитета Програмом демографског развоја предвиђена је и подршка очувању и унапређивању репродуктивног здравља адолесцената кроз развој мреже саветовалишта за репродуктивно здравље младих у Војводини.

Поред тога, Извршно веће донело је и Решење о утврђивању висине учешћа АП Војводине у регресирању дела трошкова за боравак у предшколској установи деце трећег и четвртог реда рођења у 2009. години. Наиме, у Војводини има укупно 6,2 хиљаде деце трећег и четвртог реда рођења која бораве у полудневном и целодневном боравку у предшколским установама и основним школама. Трошкови боравка ове деце у полудневном и целодневном боравку биће покривени у висини 50 процената од економске цене.
На данашњој седници Извршно веће је усвојило Информацију о губицима у дистрибуцији електричне и топлотне енергије и природног гаса на територији АП Војводине. Констатовано је да су губици, технички и комерцијални, веома високи, у свим областима производње транспорта и потрошње свих врста енергије. Покрајински секретаријат за енергетику током периода 2006-2008. издвојио је 68 милиона динара за подршку смањивању губитака и повећавање енергетске ефикасности у области електричне и топлотне енергије. У 2009. години за ове програме из покрајинског буџета биће издвојено још сто милиона динара, а у оквиру реализације Програма привредног развоја АПВ предвиђено је још 15 милиона динара. У складу са данас усвојеним Закључцима Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине треба да настави са подршком пројектима модернизације система дистрибуције енергије и програмима смањивања губитака у дистрибуцији електричне и топлотне енергије и природног гаса на територији Војводине. Поред тога, Извршно веће је предложило свим предузећима и субјектима да у својим развојним програмима инсистирају на доследној примени принципа енергетске ефикасности и смањивања губитака у дистрибуцији енергената.
Извршно веће размотрило је и Информацију о смештају Музеја савремене уметности Војводине у Новом Саду, коју је образложио покрајински секретар за културу Милорад Ђурић. Према његовим речима ова културна установа, основана 1966.године, до сада није имала одговарајуће услове за рад и да квалитетно у складу са савременим музеолошким стандардима реализује своју основну делатност. Наиме, овај Музеј поседује репрезентативну збирку од близу 3.000 експоната-слика, скулптура, видео радова и других уметничких дела, који су чувани у апсолутно неодговарајућим условима. Поред тога, овај Музеј није имао ни свој изложбени простор у којем би своју богату ризницу представио јавности и поклоницима савремене уметности. Стога је Покрајински секретаријат за културу предложио Извршном већу да се Музеј савремене уметности смести у зграду у Дунавској улици број 37, пошто је постигнут договор са свим заинтересованим културним институцијама и друштвеним организацијама - Војвођанским музејом, Војвођанском академијом наука и уметности, Радио-дифузном установом Војводине, СУБНОР-ом, које су до сада користиле простор у овом објекту, с тим што ће Стална поставка посвећена Народно-ослободилачкој борби у Другом светском рату остати у овој згради. Стога је Извршно веће задужило Покрајински секретаријат да у складу са овим закључцима припреми одговарајуће одлуке, како би их размотрила Скупштина АП Војводине, као оснивач ове културне институције. Поред тога, Извршно веће је предложило Фонду за капитална улагања да издвоји 20 милиона динара за хитну реконструкцију будуће зграде Музеја савремене уметности у Дунавској улици у Новом Саду и тиме обезбеди савремене услове за њихов несметан рад.

Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs