Потписан уговор о реконструкцији ''Словачког народног дома'' у Старој Пазови

Нови Сад , 07. мај 2009.
-A A +AПотписан уговор о реконструкцији ''Словачког народног дома'' у Старој Пазови.

Нови Сад , 07. мај 2009. .

Нови Сад/Стара Пазова, 7. мај - Председник Извршног већа Војводине др Бојан Пајтић и делегација покрајинске владе у којој су били потпредседник и покрајински секретар за информације и председник Националног савета словачке националне мањине Ана Томанова Маканова и Милорад Ђурић, покрајински секретар за културу данас су у Старој Пазови посетили „Словачки народни дом" (Словенск&yацуте; н&аацуте;родн&yацуте; дом), где је потписан уговор о првој фази радова на реконструкцији ове установе.  Радове вредне три милиона динара финансира Извршно веће а по завршетку прве фазе реконструкције биће изграђена сала за пробе, гардеробе, канцеларије и санитарни чвор, на површини од око 80 квадратних метара. У другој фази, уз обнову постојећих садржаја "Словачки народни дом" ће добити још 200 квадратних метара савременог простора намењених раду уметничких секција СКУД "Јанко Чмелик". „Словачки народни дом" основан је још 1928. године и то је најстарија институција војвођанских Словака, и прва ван Словачке Републике, а садашња зграда налази се под заштитом Завода за заштиту споменика културе у Сремској Митровици. 
- Словачка заједница у Војводини није само једна од традиционалних, најстаријих, најпрепознатљивијих и најактивнијих, него представља још једну потврду о јединственој разноликости наше покрајине. А симбиоза у којој све националне заједнице овде живе је вредност коју морамо да чувамо и унапредимо. Није случајно да смо данас овде у Старој Пазови јер, упркос тешкој економској кризи, и даље чинимо све да помогнемо реконструкцији институције која је окосница бриге о очувању националног идентитета и наслеђа словачке заједнице у Војводини, као и културног и друштвеног живота Словака. Али "Словачки дом" и успеси чланова СКУД "Јанко Чмелик" део су традиције и културе свих других житеља Старе Пазове. Будите сигурни да ће помоћ Извршног већа Војводине и даље бити у функцији подршке  очувању и унапређивању идентитета свих заједница, њихових културних, образовних и уметничких институција у нашој покрајини, која је по својој привржености мултикултуралности, препознатљива у читавој Европи - рекао је председник Пајтић.
 Ана Томанова Маканова рекла је да словачка заједница може бити поносна на свој језички, културни и верски идентитет и на своје националне институције, као и на успех у свим областима заједничког живљења са свим другим војвођанским националним заједницама, без којих градови и све друге средине у нашој покрајини не би биле то што јесу. Покрајински секретар за културу Милорад Ђурић рекао је да је помоћ упућена институцији чија је делатност на трагу онога што у нашој покрајини настојимо да сачувамо и унапредимо, онога што је суштинска вредност Војводине, а то је њен мултикултурални карактер. Свет све више постаје мултикултурални а у Војводини је то одувек основна друштвена вредност. Уз очување националних традиција и бригу о сопственој култури, имамо и стални интеркултурални дијалог, који морамо унапређивати и помагати, рекао је покрајински секретар за културу. Поред Ане Лепшановић председнице СКУД „Јанко Чмелик" данашњој свечаности потписивања уговора о реконструкцији Словачког народног дома присуствовао је и председник општине Стара Пазова Горан Јовић.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs