Одржана прва панел-дискусија о полицији у локалној заједници

Кикинда , 29. април 2009.
-A A +AОдржана прва панел-дискусија о полицији у локалној заједници .

Кикинда , 29. април 2009. .

  Нови Сад, 29. април - У организацији Скупштине АП Војводине, а уз помоћ Министарства унутрашњих послова Републике Србије, данас је одржана прва у низу панел дискусија «Полиција у локалној заједници - ка стратегији превенције појава које угрожавају међунационалне односе у Војводини» која за циљ има промовисање новог концепта људске безбедности и Војводине као безбедне заједнице.   Председник Скупштине АП Војводине Шандор Егереши у свом уводном излагању истакао је  да је неопходно истрајати на забрани деловања свих група које својом идеологијом и активностима угрожавају темељне вредности антифашизма, толеранције и равноправности свих грађана.
 - Важно је нагласити да је коришћење доступних правних инструмената, Закона против дискриминације, Закона о заштити права и слобода националних мањина, те поштовање Уставних одредби, од посебног значаја јер постоји јасна законска регулатива која препознаје дела изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости као кривичне преступе - истакао је Егереши.
 Председник војвођанског парламента изразио је своје уверење да ће кредибилитет Министарства унутрашњих послова сигурно бити ојачан и укључивањем већег броја припадника националних заједница у рад државних тела и институција. Он је додао и да  у случајевима етнички мотивисаних инцидената често изостаје реакција целог друштва и да се они не доживљавају као проблем који угрожава безбедност целе заједнице. Према његовим речима, превенција појава које угрожавају националне односе захтева усклађен рад свих институција, полиције, тужилаштва и судства, јер се само њиховим координираним радом може променити и казнена политика. Начелник Управе полиције МУП Србије Младен Курибак, рекао је да је полиција недавно завршила израду Стратегије програма развоја полиције у заједници, који представља стратешки однос између полиције и грађана и доприноси целокупној безбедности свих грађана. 
 - Полиција води рачуна о полицијској етици и руководи се начелом непристрасности, без обзира на етничко порекло или верско уверење особе на коју се закон примењује - рекао је Курибак и додао да припадници полиције пролазе континуирану обуку о људским правима и облицима дискриминације.
 Председник Скупштине града Зрењанина и заменик председника Савета за одбрану и безбедност Зрењанина Александар Мартон изразио је своје задовољство функционисањем овог Савета који координисаним радом полиције, војске и свих релевантних фактора у великој мери доприноси побољшању опште безбедности у Зрењанину.
 Мартон је истакао да полиција у Зрењанину пружа велику помоћ локалној самоуправи, те да је однос између националних заједница које у овом граду стабилан. Он је додао и да је однос између две најбројније националне заједнице, српске и мађарске, на завидном нивоу, као и да су случајеви међунационалних инцидената изузетно ретки.
 Бранимир Андрић, помоћник покрајинског секретара за образовање, нагласио је да је безбедан грађанин основа сваког доброг система и да се само заједничким напорима свих чинилаца друштва се тај циљ може и остварити. Андрић је посебно указао на значај образовања и васпитно-образовних институција на стварање безбедне заједнице, али је указао и на улогу средстава јавног информисања. Он је истакао да у мултинационалној и мултикултуралној средини каква је Војводина треба са посебном пажњом приступити остваривању свих предуслова за функционисање безбедне заједнице, указујући и на потребу превазилажења језичких баријера у вишенационалним срединама.
 Начелник Управе за стручно образовање, оспособљавање, усавршавање и науку МУП Републике Србије Јанош Копас, представио је у свом излагању реформисани, савремени концепт обуке и образовања полицајаца. Копас је истакао да је самом реформом полиције започет важан процес стварање одговорне и модерне полиције, а да се реформисаним приступом образовању ствара професионална и савремена полиција, која ради у служби грађана и друштва у целини. 
 Начелник Одељења за организацију, превенцију и рад полиције у заједници Управе полиције Голуб Гачевић представио је основне принципе добре сарадње полиције и грађана, истакавши да иако је полиција најпозванија и најодговорнија за очување јавног реда и мира и стварање безбедне заједнице, без помоћи грађана и њихове подршке тај циљ није могуће остварити.
 Начелник Полицијске управе Крагујевац Иван чоровић презентовао је успешан и ефикасан пројекат развоја полиције у заједници, који се у овој средини спроводи од 2002. године, а који је значајно допринео не само јачању поверења између грађана и крагујевачке полиције, већ и смањењу опште стопе криминалитета у овом граду. Челници крагујевачке полиције представили су концепт модерно устројеног Савета за безбедност, у који су укључени представници градских, образовних, здравствених, медијских и свих осталих структура у овом граду, а који се заснива на принципима заједништва и превентивног деловања.
 Виши инспектор Полицијске управе Нови Сад Весна Арлов изнела је статистичке показатеље извршених кривичних дела у свим областима у граду Новом Саду и општинама које обухвата ова полицијска управа, указујући на потребу активне сарадње грађана и полиције у њиховој превенцији и сузбијању.
 Радован Кецман, начелник одељења полиције Полицијске управе Кикинда, представио је активности и успешне резултате које припадници ове полицијске управе постижу стратешким залагањем и низом програма и акција које спроведе у циљу стварање безбедне заједнице. Он је посебно указао на важност рада са младима, али и са осталим грађанима и институцијама кроз свакодневну комуникацију, трибине и предавања, дане отворених врата полиције, активан рад Савета за безбедност, организовање курсева учења језика националних заједница и друго. Кецман је оценио да ове активности представљају значајан и веома важан сегмент у раду кикиндске полиције, уз непрекидан ангажман на очувању јавног реда и мира.  
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs