Представљена монографија ''Рамсарска подручја Војводине: Стари Бегеј - Царска бара ''

Нови Сад , 28. април 2009.
-A A +AПредстављена монографија ''Рамсарска подручја Војводине: Стари Бегеј - Царска бара ''.

Нови Сад , 28. април 2009. .

Нови Сад, 28. април - Покрајински секретаријат за заштиту животне средине и одрживи развој представио је монографију "Рамсарска подручја Војводине: Стари Бегеј - Царска бара." О књизи су говорили др Слободан Пузовић, ресорни секретар, др Биљана Пањковић, руководилац радне јединице у Новом Саду Завода за заштиту природе Србије, проф. др Лазар Лазић са Природно-математичког  факултета у Новом Саду и Ненад Радуловић, в.д. директора Рибарског газдинства "Ечка". Књига је штампана у форми фотомонографије, са око 30 страница текста и прегледних карата, на српском и енглеском језику, како би била доступна и иностраним корисницима. Простор од стотинак страница испуњен је ексклузивним фотографијама које до сада нису објављиване. Коаутори монографије су Републички завод за заштиту природе и ПМФ у Новом Саду. Др Слободан Пузовић је истакао да су се монографијом о Царској бари почели остваривати вишегодишњи планови Секретаријата да покрене едицију издања о рамсарским потенцијалима Војводине, као и планови да се током наредних седам година та едиција увећа за још седам књига, чиме се жели скренути пажња на богатство природне баштине и потребу да се она сачува за будуће генерације.
- Циљ покретања едиције "Рамсарска подручја Војводине" пре свега је  да се унапреди заштита тих подручја и скрене пажња стараоцима, стучним кућама и свим нивоима власти, од националне, покрајинске, до локалних, колико је значајно да се та подручја сачувају и да се њима мудро управља, као и да се укаже колики је њихов значај у функцији развоја локалних заједница, објаснио је др Пузовић. Навео је и да је значај ове монографије и због представљања наших природних ресурса у иностранству, као и низу европских фондова за очување животне средине, који су се специјалозовали у заштити управо фрагилних еко- система, као што су мочварна водена станишта. Монографија надокнађује и хронични недостатак конкретне  литературе, на основу које би се странци уверили у наше природне ресурсе, што би олакшало финасирање пројеката на тим просторима. Он је најавио да ће 29. априла, у 12 сати, у НП "Фрушка Гора" бити отворен Информациони центар, а да ће на Царској бари бити обележен 22. мај,  светски дан биодивирзитета, посвећен очувању разноликости врста, гена и екосистема.
- Само је једна бара царска. Управо о њеној вредности и значају говори њено име, истакла је др Биљана Пањковић. Царска бара - Стари Бегеј је специјални резерват природе заштићен на националном нивоу, као резерват природе прве категорије, природно добро од изузетног значаја за Републику, казала је Пањковић и додала да је ова бара због своје вредности заштићена и на међународном нивоу као рамсарско подручје. Према њеним речима, ова књига презентује рамсарско подручје које представља остатак влажних станишта уз реку Тису. Иако их остало доста у Војводини, у 19 веку их је било пуно више. Тада је чак 1/3 Војводине била је прекривена мочвама и барама, објаснила је др Пањковић. Царска бара је значајна и због богатства птица, али и богатства станишта и биљних врста, због чега је  2005. године издвојена и као значајно ботаничко подручје. Колико је то важно, истакла је др Пањкобвић, говори податак да их у Србији има свега 59.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs