На ''Данима Војводине у Истри'' представљени привредни потенцијали Покрајине

Нови Сад , 17. април 2009.
-A A +AНа ''Данима Војводине у Истри'' представљени привредни потенцијали Покрајине.

Нови Сад , 17. април 2009. .

Нови Сад/Пула, 17. април - Манифестација «Дани Војводине у Истри» данас је у Пули  настављена представљањем војвођанских привредних потенцијала у Жупанијској господарској комори.  Потпредседник Извршног већа АП Војводине Иштван Пастор оценио је у свом излагању да је агробизнис највећа привредна шанса Војводине у оквиру којег има места активној сарадњи и са привредницима из Истарске жупаније.
- Постоји много шанси за кооперације између предузећа из Истре и Војводине и спремни смо да помогнемо у реализацију тих идеја - рекао је Пастор и додао да Војводина и Истра могу успешно сарађивати и у области туризма.- Привредна размена Србије и Хрватске бележи раст из године у годину и зато је и привредна сарадња између Војводине и Истре осуђена на успех - нагласио је Пастор. Према његовим речима, манифестација "Дани Војводине у Истри" из године у годину нуди нове шансе за продубљивање односа две регије. Пастор  је позвао све заинтересоване привреднике из Истре да се обрате покрајинској администрацији, која ће им омогућити сву неопходну логистичку, организациону и финансијску помоћ при реализацији инвестиционих идеја у Војводини.
 Дожупан Истарске жупаније Валерио Грандић рекао је да Загреб и Истра имају највеће инвестиционе потенцијале у Хрватској и да су најспремнији за међународну сарадњу, због чега је у Истри последњих година отворено око 20 индустријских зона.- И Србија и Хрватска су на прагу уласка у Европску унију и надам се да ће две земље, односно регије, пронаћи заједничке програме којима ће конкурисати код европских фондова - рекао је Грандић.
 У оквиру овог форума о перспективама сарадње и значају привредне сарадње у региону говорили су и Јасна Мајетић Јаклин, председница Жупанијске господарске коморе и Ратко Филиповић, потпредседник Привредне коморе Војводине.
 Бранислав Бугарски, директор Фонда за подршку инвестиција у Војводини (ВИП Фонд), представио је инвестиционе потенцијале покрајине. Он је истакао да су до сада компаније из Републике Хрватске у АП Војводину инвестирале више од 100 милиона евра, превасходно у прехрамбеној и грађевинској индустрији, као и у трговини.
  Презентација у Пули имала је два циља. Први је да приближимо инвестиционе потенцијале АП Војводине а други да приближимо економске перформансе покрајине, како би се на тај начин мотивисали привредници из Истре да размишљају о инвестиционим алтернативама, као и да отварамо канале дистрибуције наших производа у Истарској жупанији - рекао је Бугарски. Он је као веома значајно оценио присуство хрватских компанија које су заинтересоване за инвестирање у АП Војводини на данашањем привредном форму.
- Наш тренутни циљ је да повећамо извоз и тиме отворимо себи врата из економије конкурентних трошкова ка економији знања, која има више додате вредности и много боље економске перформансе него што је то случај сада - истакао је Бугарски.  

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs