Одржан Привредни форум Војводина - Мађарска

Нови Сад , 09. април 2009.
-A A +AОдржан Привредни форум Војводина - Мађарска.

Нови Сад , 09. април 2009. .

Нови Сад, 9. април - Данас је у Скупштини АП Војводине одржан Привредни форум Војводина- Мађарска. Сусрет привредника прво су поздравили председник Скупштине АП Војводине Шандор Егереши и председник Извршног већа АП Војводине др Бојан Пајтић.

Учесницима Привредног форума, у организацији Фонда за подршку инвестиција у Војводини (ВИП Фонд) и ИТД Хунгарy, обратили су се и Иштван Пастор, потпредседник Извршног већа Војводине и покрајински секретар за привреду, Оршоља Сечењи, руководећи дипломата за спољне економске односе са иностранством, Ференц Нађ, генерални конзул Републике Мађарске у Суботици и Бранислав Бугарски, директор Фонда за подршку инвестиција у Војводини (ВИП Фонд).
Председник Егереши нагласио је чињеницу да се данашњи сусрет одржава у моменту озбиљних, регионалних и глобалних, политичких и економских изазова. Овакви изазови, истакао је Егереши, захтевају одговоре на питања : шта је стратегија даљег развоја Војводине, потом даљег унапређивања прекогрануичне привредне сарадње, као и на питање који су могући начини солидарног превазилажења кризе, која је без сумње наметнула ограничења свим државама света. Председник Егереши, поручио је да данашњи сусрет види као шансу да се заједнички формулише стратегија јачања и продубљивања сарадње између Војводине и Мађарске.
"Само децентрализована, европска Србија и у њој аутономна, европска регија Војводина може разумети потребе локалних самоуправа којима ће се, у светлу нових економских мера смнајити трансфери из републичког буџета. Важно је са овог скупа послати поруку да смо заједно у кризи и да смо спремни да заједно пронађемо решења. Отуда, наш данашњи сусрет представља прилику да покажемо да Привредни форум може резултирати конкретним развојним пројектима, одговорних, компетентних и кредибилних институција, компанија и свих привредних актера Војводине и Мађарске", рекао је овом приликом председник Егереши. Председник Егереши најавио је овом приликом да у септембру сусрет представника регија са простора западног Балкана, који организују Скупштина АП Војводине са Скупштином европских регија на тему : "Светска економска криза и утицај на регије".
Председник Извршног већа АП Војводине др Бојан Пајтић, који је уједно и председник Заједничке комисије за економску сарадњу између Републике Србије и Републике Мађарске, истакао је да је рад ове комисије врло амбициозно усмерен ка томе да се дефинишу заједнички приоритети у односима две земље, у чему свакако учествују Извршно веће и Скупштина АП Војводине. Ти приоритети дефинисани у потреби да се коридори ВИИ и X искористе, у заједничком пословном интересу је да искористимо европске фондове, да се интензивира комуникација између инвеститора из Мађарске и Србије да се створи она врста амбијента која ће предочити инвеститорима из Мађарске, која је наш значајан спољнотрговински партнер, да је Србија и Војводина у њој безбедно економско окружење за улагање, чак и у условима светске економске кризе.
„Ми смо у више наврата истицали да у нашој земљи постоји она врста пореске политике која је погоднија него у неким другим земљама у региону. Погодност се нуди и кроз уговор о слободној трговини коју имамо са Русијом,а оно што нуди покрајинска администрација јесте додатни плус за сваког инвеститора који уложи на наше подручје - то су програми подршке отварању сваког новог радног места и приправничког места, који се финансирају из покрајинског буџета. На тај начин мерама републичке и покрајинске владе и ентузијазмом локалних самоуправа, које су предусретљиве и спремне да одговоре на сваки изазов и сваки захтев потенцијалног инвеститора ми нудимо једно безбедно окружење и у формално правном смислу стабилан банкарски систем и институционалну подршку преко ВИП Фонда. Парламентарни одбори и посланици такође, могу дати свој допринос, једном речју да заједнички нађемо одговоре у ово тешко време", била је порука председника Пајтића са овог скупа.
Потпредседник Извршног већа АП Војводине и покрајински секретар за привреду Иштван Пастор, подсетивши на најважније активности које је Војводина предузела у смислу активности за економски и привредни бољитак и развој, рекао је да су овакви сусрети важни због међусобног упознавања са амбицијама и мерама које се предузимају у оквиру потребе да заједнички савладамо економску кризу. Такође, важно је и стога што су нам проблеми слични, те усаглашавања наших развојних амбиција, јер се ради о територијама које се сусрећу на државним границама.
Генерални конзул Републике Мађарске у Суботици Ференц Нађ говорио је у свом предавању о важности активног праћења и пројктног укључивања у различите фондове Европске уније, пре свега у ИПА фондове, које стимулишу пограничну сарадњу. Конзул Нађ оценио је да је «Војводина капија Србије према Европи», те да и у привредном смислу има врло озбиљан потенцијал за улагања.
Саветник за спољне економске односе са иностранством у Амбасади Републике Мађарске у Београду Оршоља Сечењи представила је учесницима Привредног форума Мађарска-Војводина најзначајније економске и инвестиционе показатеље у Републици Србији, посебно указујући на предности које се односе на инвеститоре из Мађарске. Она је нагласила да су Србија, а у оквиру ње и АП Војводина, веома стимулативно инвестиционо подручје за мађарске привреднике између осталог и због територијалне близине, повољног пореског система, могућности брзог отварања нових предузећа, бесцаринских зона и добро обучене и релативно јефтине радне снаге.
Директор Фонда за подршку инвестиција у Војводини (ВИП Фонд), који је заједно са ИТД Хунгарy био организатор данашњег скупа, представио је најважније механизме институционалне подршке страним инвеститорима у АП Војводину, као и позитивна искуства која имају улагачи који су већ присутни у покрајини. Посебно наглашавајући предност обучених и флексибилних људских ресурса у Војводини, пореских олакшица и државних стимулација и подстицаја, Бугарски је нагласио да, и поред проблема недовољно доброг имиџа и утиска политичке нестабилности, Србија, а у оквиру ње и АП Војводина, данас представљају економски стабилну и веома атрактивну инвестициону дестинацију. Према његовим речима такву оцену најбоље потврђују досадашња добра искуства страних предузећа која су до сада у Војводини инвестирала 4,7 милијарди евра. Говорећи о привредним областима која у АП Војводини имају највећи потенцијал, Бугарски је истакао прехрамбену индустрију, металски комлекс, информационе технологије и туризам, пре свега бањски и туризам дуж Дунава.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs