Председник Егереши најоштрије осуђује инциденте у Темерину, Сомбору и Новом Саду

Нови Сад , 31. март 2009.
-A A +AПредседник Егереши најоштрије осуђује инциденте у Темерину, Сомбору и Новом Саду.

Нови Сад , 31. март 2009. .

Нови Сад, 31. март -Председник Скупштине АП Војводине Шандор Егереши изразио је велику забринутост,огорченост и најоштрији протест поводом више међунационалних инцидената који сусе у последњих неколико дана догодили у Темерину, Сомбору и Новом Саду.Председник Егереши је одПолицијске управе Нови Сад затражио и добио извештаје у којима се потврђује даје у Темерину дошло до физичког обрачуна на националној основи, када јемалолетни младић мађарске националности задобио лакше телесне повреде. Премаизвештају полиције, на капели Католичког гробља у Новом Саду, непознато лицеили више њих исписало је увредљиве и претеће поруке припадницима мађарске ихрватске националне заједнице. Такође, према наводима медија у Сомбору јенападнут дечак мађарске националности.
Председник Скупштине АП Војводине изричитозахтева од свих надлежних државних органа да се сви виновници ових инцидената унајбржем могућем року пронађу и процесуирају пред истражним и судским органима.- Уверен сам да грађани Војводине најоштријеосуђују нападе и инциденте изазване националном нетрпељивошћу јер су они усупротности са нашом традицијом, идентитетом и вредностима за које се залажемо.Због тога је обавеза оних који морају овакве инциденте да предупреде исанкционишу још већа - нагласио је Егереши.
Председник војвођанског парламента указао једа овакви немили догађаји додатно потврђују да су активности Скупштине АПВојводине и Извршног већа АП Војводине на промоцији толеранције имултикултуралности, попут Кампа толеранције у Бачкој Тополи и квиза „Колико сепознајемо", веома значајни и вишеструко корисни. Егереши је најавио и да ће, усарадњи МУП-а Србије и Скупштине АП Војводине, крајем априла бити одржанокругли сто с циљем јачања поверења и сарадње између локалних заједница иполиције, која такође има веома важну улогу у превенцији међунационалнихинцидената.КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА
СКУПШТИНЕ АП ВОЈВОДИНЕ
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs